Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Život na korálovém útesu a Kam chodí ryby spát

Martina Balzarová je studentkou zoologie na Přf JU v Českých Budějovicích. Navíc potápěčka, fotografka a bioložka. Její dvě přednášky se uskutečnila 13. 12. 2013 v aule školy. A o zajímavosti a šokující pravdy ze života na korálovém útesu nebyla nouze.


Martin Řanda, kvarta

Věděli jste, že žraloci jsou mnohem méně nebezpeční než delfíni? Já také ne, ale po páteční přednášce slečny Martiny Balzarové jsem měl docela jasno.
Začalo to povídáním o korálových útesech, které sama Martina navštívila, protože jeden z jejích koníčků je právě potápění. S perfektními záběry z kamer pod vodou jsme mohli vidět, jak například jí čistí nehty krevety, které jsou nedílnou součástí ekosystému v korálových útesech, kde tvoří tzv. čistící stanice.
Slečna Balzarová se také zmínila, že zkoumá krevety, které se nacházejí v okolí sasanek, bydlišť klaunů očkatých, kteří mimo jiné jsou schopni změnit své pohlaví.
Téma volně přecházelo k mořským želvám. Martina se podílí na shromažďování databáze mořských želv, něco jako identifikace pachatele podle obličeje, jak je známo z filmů. Jelikož jsou želvy ohroženy svým nepříliš velkým výskytem, dá se určit, o jakou se přesně jedná. Alex, Karel, to jsou všechno jména, která tyto želvy dostávají.
Následující téma se týkalo našich parybích přátel, žraloků. Zapomeňte na všechny špatné věci, co o nich víte, protože většina těchto tvrzení jsou vlastně mýty. Jistě znáte to, že když se v moři poraníte, tak žraloci vycítí tuto krev a promění je to v krvelačná monstra. Toto je velký mýtus. Mnohem nebezpečnější jsou v tuto chvíli delfíni, kteří jsou schopni v době menstruace danou ženu i sexuálně napadnout.
Většina útoků žraloků na lidi je způsobena chybou člověka. Pokud by se zaznamenávala napadení delfínů, tak by tuto věc jistě vyhráli.
Závěrem snad lze říci, že je nutné si chránit naše živočišné i rostlinné bohatství, které je nesmírně unikátní a nenahraditelné.

Vojtěch Škopek, kvarta

Žijete u moře, nejlépe u Rudého  moře? Neradi si čistíte zuby?  Pokud ano,  tak pro vás dnešní  přednáška vymyslela dokonalé řešení! Nechte krevety, ať vám vyčistí zuby za vás! Jediné co potřebujete udělat, je potopit se ke korálovému útoseu, kde krevety  žijí, otevřít pusu a o všechno ostatní se postarají za vás. 
           Myslíte si, že to není možné? Já jsem také pochyboval, ale právě tato přednáška mi otevřela oči. Dozvěděli jsme se zde například, že krevety jsou přírodní čističi, nebo že žraloci jsou ve skutečnosti mírumilovní a plaší tvorové.
  Přednášku jsme si určitě všichni užili a přijali nové a velice zajímavé vědomosti o tak málo prozkoumaném světě pod hladinou oceánů.

O aktivitách slečny Martiny Balzarové se více můžete dozvědět na stránkách http://www.balzarova.cz/cz/index.php

autor: stepnickova / vloženo: pro 17, 2013