Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Pod francouzským sluncem

Koncem května vyjelo 34 studentek a studentů naší školy oplatit francouzským přátelům jejich dubnovou návštěvu. Proč si výměnný pobyt trochu neprodloužit a nepodívat se třeba na jih Francie! Naše cesta nevedla nikam jinam než do slunné Provence!

První den, unaveni dlouhou cestou, jsme zastavili nejprve v Orange. Prohlédli jsme si slavné antické divadlo, s jistým ostychem jsme vyzkoušeli jeho ideální akustické podmínky. Odtud jsme pokračovali ke slavnému Pont du Gard, kdo by neznal akvadukt z doby Římanů. Obě noci v Provenci jsme spali v Nîmes, mohli jsme tak ochutnat všechny vůně nádherného francouzského jihu: Saintes Maries de la Mer – koupání v moři i výlet lodí do delty Rhôny, slavnost „Féria“ na všech náměstích i ve všech uličkách Nîmes…a brzy ráno zase na cestu, ještě stíháme Roussillon a jeho červená skaliska, Baux de Provence s ukázkami obléhacích stojů ze středověkých válek a Fontaine de Vaucluse, kde se přímo z hluboké jeskyně valí mohutná řeka.

            Čas nezastavíš, balíme – naši přátelé ve Vizille nás už čekají. Uvítali nás krátkým programem, ani my jsme se nedali zahanbit, francouzské maminky připravily občerstvení … a jede se „domů“, každý zůstává sám se svým francouzským korespondentem, jeho rodinou a se svými jazykovými znalostmi.

            Ráno se kupodivu všichni scházíme – s piknikem na celý den a s ranečkem prvních zkušeností, jak to chodí ve francouzské domácnosti. Týdenní program se odehrává ve Vizille, Grenoblu a v blízkém a vzdálenějším okolí: jeskyně Choranche, klášter a muzeum Saint Pierre de la Chartreuse, muzeum obuvi v Romans, čokoládovna pana Jouvenala v La Côte Saint André …., Grenoble a jeho slavná lanovka nebo Muzeum výtvarného umění, jedno z nejbohatších v celé Francii…a k tomu bohatý večerní program, francouzští studenti nic (nebo skoro nic) neponechávají náhodě. Jen jejich schopnost organizace a improvizace tu naši českou nemůže nikdy překonat!

            Poslední den …trochu chaos, někdo se může jít podívat na vyučovací hodinu, někdo nesmí…většina z nás by nejradši spala. Čeká nás ještě návštěva místního zámku, oběd ve školní jídelně (letos chyběla žabí stehýnka) … dlouhé loučení a jedeme. Ale to ještě není všechno:

            Poslední zastávka je tradičně v Annecy, francouzských Benátkách, městečku blízko  švýcarských hranic. Poslední posezení v kavárničce, poslední nákup suvenýrů…

            Je šest ráno a v pořádku zastavujeme před gymnáziem. Byla to 22. výměna s Lycées "Portes de l'Oisans" ve Vizille v historii naší školy. Tak zase za rok!

autor: polednikova / vloženo: čen 18, 2012