Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Nová maturita je za dveřmi

Ve škole studenti obvykle měří čas od prázdnin do prázdnin. Ty nejbližší nás čekají od 7. do 11. března. Maturantům se však přibližuje čas maturitních zkoušek, které budou letos zcela jiné než v minulosti. Za 8 týdnů po jarních prázdninách začnou ústní zkoušky pro oktávu, o týden později také pro 4.A a 4.B. A to není všechno. Po ústních zkouškách od 30. května začne pro všechny týdenní maratón maturitních písemných prací a testů. Příprava ke zkoušce dospělosti musí být také poněkud odlišná než v minulých letech. Kromě opakování v hodinách a individuální přípravy musí každý maturant trénovat i vytrvalost, trpělivost a soustředění. Testy a písemné práce trvají od 60 do 120 minut!

Škola se snaží připravit studenty i na tuto situaci: objednali jsme testy z českého jazyka, angličtiny, němčiny a matematiky… Každý student má tak možnost několikrát si ověřit nejen své znalosti, ale zejména svoji schopnost přečíst test s porozuměním, vyřešit úlohy a bez chyb zapsat výsledky do tabulek… vydržet sedět, psát, přemýšlet.

Podobně jako u písemných testů budeme postupovat i u ústní části zkoušky. Proto jsme požádali maturanty o předběžné zaslání seznamů četby. Budou sloužit jako podklad pro předmaturitní opakování.

Tento způsob přípravy pro maturanty není obvyklý. Píší testy, posílají e-maily se seznamem četby v daném formátu a daném termínu. Snažíme se, aby maturity proběhly bez stresu, v klidu a bez komplikací. Věříme, že všichni chápou, že nová maturita vyžaduje novou přípravu.

Maturity jsou nové pro studenty, jejich rodiče i učitele. Prosíme rodiče a blízké všech maturantů, aby studenty podporovali.

autor: polednikova / vloženo: úno 23, 2011