Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

ZA POVĚSTMI STARÉHO MĚSTA PRAŽSKÉHO

Ve čtvrtek 18. 10. jsme s primou vyrazili do hlavního města. Cílem našeho výletu nebylo jen nasát atmosféru Starého Města, ale současně se i seznámit s řadou rozličných legend, kterými je Praha opředena. Na hlavním nádraží nás čekala průvodkyně, která studenty během cesty kromě pověstí seznámila i s řadou zajímavostí, které se vážou k místům, jimiž jsme procházeli.

Na Staroměstském náměstí jsme se dozvěděli hned několik legend o pražském orloji. Vzhledem k tomu, že řada žáků viděla film Kozí příběh, dokázala průvodkyni oslnit svými znalostmi. Tady jsme se dozvěděli i legendy pojící se k domu U Zvonu.
Poté jsme prošli židovským městem až ke Klementinu a Karlovu mostu. I na těchto místech jsme objevovali nepoznané. Kolem poledne jsme si udělali tolik očekávanou přestávku u ,,mekáče“. A pak už jsme se rozdělili na dva tábory. První skupina se pomalu s paní profesorkou Chocovou vracela na hlavní nádraží a my zbylí jsme vyrazili směr Pražský hrad. K exkurzi jsme totiž získali ještě bonus – možnost zhlédnout Svatovítský poklad. Všichni jsme byli expozicí doslova nadšeni a já ještě o malinko víc, neboť paní, které jedinečnou sbírku ostražitě hlídají, naše primány označily za nejslušnější skupinu studentů, která se výstavy kdy zúčastnila. Na nádvoří jsme se ještě nasvačili a pak už zbývalo jen stihnout vlak, což jsme pěšky zvládli za tři čtvrtě hodiny!
Chtěla bych primány moc pochválit za jejich vzorné chování a už teď se těším na další společný výlet.

autor: klimentova / vloženo: říj 30, 2012