Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Nejlepší debatéři jsou u nás na gymlu!

Naše škola se zúčastnila dalšího kola soutěže „Cestou do parlamentu“. V letošním roce se berounskému družstvu neobyčejně dařilo …a vyhráli celostátní kolo! Obhájili pověst vítězů (z roku 2009), a to je vždy těžší!

3. června 2011 v prostorách Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky porazili družstvo gymnázia z Chomutova a ve finále Gymnáziu Sázavská z Prahy. Soutěže se zúčastnili Marta Petrášová, Kamila Procházková, Jana Hrášková, Alžběta Široká, Viktorie Šimůnková, Jan Pešta, Tomáš Matějka, Jaroslav Staněk ze sexty, Josef Přib ze 2.A a Matyáš Borovský z kvinty. Za přípravu i morální a psychickou podporu děkují Mgr. Martině Kykalové, ale také řadě studentů, kteří se zúčastnili minulých ročníků …a prostě věděli, jak na to! Právě Matyáš Borovský popisuje cestu vítězů až na pomyslné stupně vítězů:

Jak slovem dobýt sněmovnu

Ráno 3. června tohoto roku věštilo krásný den. Avšak tomuto slunnému dopoledni předcházelo období každodenní práce, respektive čas diskuzí a především shánění fakt a informací. Ano, jednalo se přípravu na celostátní finále  debatní soutěže „Cestou do parlamentu“. Nevím, zda je čtenářům znám dosavadní průběh této soutěže, která započala krajským kolem, a tak je na okraj zmíním, že Gymnázium Joachima Barranda v Berouně zvítězilo 30. března v onom krajském kole debaty a zástupci ze sexty, kvinty a 2.a se mohli připravovat na již zmíněné finále, které se mělo konat v prostorách Poslanecké sněmovny ČR.

Nebudu zde zatěžovat čtenáře podrobným popisem všech příprav k soutěži, jen snad podotknu, že veškeré debatní tréninky zabíraly mnoho času z naší výuky, což s sebou logicky neslo částečnou nelibost některých profesorů na gymnáziu. A právě dokázání našich schopností těmto i jiným profesorům a spolužákům, kteří nás podceňovali, bylo součástí naší motivace zvítězit. Ovšem pouhá motivace často nestačí. Proti nám  v debatě nestáli nezkušení řečníci, nýbrž krajským kole ošlehaní soupeři, které jsme museli ctít a možná se jich i trochu bát.

3. června tedy náš desetičlenný tým spolu se značnou podporou fanoušků, náhradníků a především s paní profesorkou Martinou Kykalovou, jež nám celou dobu přípravy poskytovala zásadní faktickou a psychickou podporu, dorazil před majestátní vrata Poslanecké sněmovny v Praze. V té době jsme již znali své soupeře, kterými byla Gymnázia Chomutov, Nová Paka a pražské gymnázium Na Zatlance. Po projití takřka letištní kontrolou jsme konečně zasedli do debatních křesílek a klání mohlo začít. 

Nervozita naše a našich soupeřů doslova zaplňovala sál. Našim prvním sokem se mělo stát Gymnázium Chomutov. Abych byl stručný, po dlouhém souboji plném zvratů a složitých argumentů jsme dokázali chomutovské porazit. Náš finálový soupeř tedy vzešel ze souboje gymnázií Na Zatlance a Nová Paka. Nakonec jsme čelili právě pražskému gymnáziu. Tento souboj se stal skutečnou diskuzní bitvou a poměr sil byl velmi vyrovnaný. Postupně jsme prošli tématy lékařských stávek, imigrace do EU a legalizace prostituce. Poté jsme již jen očekávali konečný verdikt, který k naší velké, až nevyslovitelné radosti, oznamoval naši výhru! Během vteřiny jsme se stali šampióny debatního klání! Nehledě na to, že z našich řad vzešla nejlepší debatérka soutěže oceněná porotou, Marta Petrášová. Naše štěstí bylo úplné. 

Možná se ptáte, k čemu ve výsledku debata přispívá. Odpověď je nasnadě. Nejde pouze o rozvoj našich řečnických schopností, ale i o umění ctít soupeře, přestože soupeř nectí vás, neboť s arogancí se člověk setkává dnes a denně. Také je zde zapotřebí udržovat krásu českého jazyka, tj. hovořit v mezích spisovnosti. Zkrátka a dobře debatní soutěž učí nás, středoškoláky, vystupovat na inteligentní rovině. Myslím si, že tato debata by měla být jakýmsi výcvikem pro české politické spektrum, protože parlamentní diskuze častokrát nesahá té naší, školácké, ani na paty.

Nakonec bych velmi rád poděkoval všem, kteří se debaty zúčastnili, všem, kteří k ní přispěly a vlastně i všem, kteří nás podceňovali, protože to nám  dodalo potřebnou sílu bojovat až do konce. Jmenovitě budu stručný, protože ti, kdo nám  pomáhali, o tom vědí a jak je znám,  nemají jistě zapotřebí rozšiřovat svá „ega“ v článcích, jako je tento. Na druhou stranu minimálně jedno jméno je důležité, a to již zmíněná Martina Kykalová, která nás dovedla až k vítězství. Děkujeme.

František Kaláb ze septimy vyfotil celou soutěž a jeho fotografie jsou už k dispozici ve fotogalerii.

autor: admin / vloženo: čen 7, 2011