Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Celá škola šla do kina !!!

Supeeer! Místo matiky se jde do kina! Tak jsme se scházeli rozradostnělí před berounským kinem. Všichni nadšeni ze dvou „volných“ hodin bez výuky. Po filmu jsme se vraceli zamlklí, debatovali jsme v malých skupinkách: Existují ještě lidé, jako je Nicholas Winton? Dokázal bych něco jako on? Co můžeme udělat, aby takový člověk dostal Nobelovu cenu míru?

Matej Mináč (filmový režisér) o celém projektu říká: 
        „Měl jsem tedy před sebou záhadu, které jsem chtěl přijít za každou cenu na kloub. Už jsem se nemohl dočkat, až se do toho filmového projektu pustím. Samozřejmě jsem tehdy netušil, že z toho budou nakonec projekty tři, dva dokumentární a jeden hraný. Ale tak to u filmu chodí. Vždy vás něco překvapí. A já jsem především chtěl odhalit jeho tajemství: Jenomže – jak přimět pana Wintona, aby se o tom všem rozmluvil?
    A tehdy mě napadlo celkem jednoduché řešení. Co takhle pozvat ho i s jeho manželkou Grete do Prahy? Možná mu pražská zákoutí připomenou atmosféru z doby před šedesáti lety. K mé velké radosti manželé Wintonovi moje pozvání přijali. Proč to pan Winton vůbec udělal? Proč o tom půl století mlčel? Jak to vlastně udělal?
    Byl jsem celkem ohromen, když jsem najednou viděl ve dvou záběrech pana Wintona, jak drží a usmívá se na malé dítě s čepicí. Jen si to představte! Mladej kluk téměř ilegálně vyváží děti z protektorátu, falšuje doklady, je pod stálým dohledem gestapa, které ho v Praze kdykoliv mohlo unést. A tu najednou zjišťuji, že existuje šot s mladým Wintonem, který natočili Američané a nikdy ho nesestříhali a ani nepromítali. V Českém národním filmovém archivu jsme zase našli celý film, ve kterém jsou záběry se zachráněnými dětmi v české škole ve Walesu. Práce na tomto dokumentu byla pro mě skutečnou detektivkou…"

Zbytek si přečtěte sami - např. na stránkách www.wintonfilm.com, nebo

www.csfd.cz/film/157454-sila-lidskosti-nicholas-winton/

Petice pro udělení Nobelovy ceny míru siru Nicholasi Wintonovi je v tuto chvíli k dispozici v ředitelně školy.

autor: admin / vloženo: úno 2, 2012