Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

I Love Arctic

(Tomáš Goj) Dne 19.4.2013 se naše škola zapojila do celosvětového projektu na ochranu Arktidy. Vytvořili jsme živý transparent “I ♥ Arctic“.

Celý projekt pořádala světová organizace Greenpeace, která také jako první nenechala společnost Shell a Gasprom, aby svou těžbou ropy poničily již tající Arktidu. Je to jediná oblast, která je lidskou rukou dotčena nejméně na světě. Celá akce trvá již více jak dva roky a několikrát byla pozastavena. Lidé z celého světa mohli na webových stránkách Greenpeace podepsat petici proti těžbě ropy v Arktidě. Celkem tak učinily skoro tři miliony lidí ze všech koutů světa. Díky těmto podpisům se minulý rok odložila těžba na rok 2013. Cílem celého projektu bylo ukázat světovým politickým lídrům, že světu není jedno, co s Arktidou bude a že naším společným cílem je, aby byla kolem severního pólu vytvořena chráněná oblast.

Celou akci uspořádalo sedm žáků z 1. A pod mým vedením, protože jsem jedním z dobrovolníků Greenpeace. Celá akce byla zapsaná do registru akcí “I ♥ Arctic“, abychom se i my počítali do celkového počtu ochránců. Transparentu, na kterém jsme vytvořili “živé“ srdce, se zúčastnilo skoro 200 studentů z našeho gymnázia. Fotografie byla odeslána na Greenpeace a visí na jejich mezinárodní galerii (http://www.flickr.com/photos/greenpeaceilovearctic/sets/). Již v pátek večer mi zavolala Jana Pravdova (koordinátorka dobrovolníků pro ČR) a byla velice nadšená. Naše fotografie se jí prý líbí nejvíce ze všech fotek z ČR. Měly by nám od nich dorazit (za odměnu) různé nálepky a letáčky.

Všem chci moc poděkovat, že přišli a tím podpořili celosvětovou akci. Doufejme, že Arktida zůstane tak krásná, jako je nyní a že jí nebude žádná společnost níčit kvůli ropě.

autor: admin / vloženo: dub 25, 2013