Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Řekni drogám ne!

Tomáš Lipták, 3.B 19. dubna naše gymnázium navštívili PhDr. Ivan Douda, plukovník JUDr. Miroslav Dočekal a zpěvák Ivan Hlas v rámci projektu Řekni drogám ne! (http://www.reknidrogamne.cz). Na začátku přednášky nám pustili film, ve kterém nás PhDr. Ivan Douda vysvětlil různé kategorie drog, od těch lehčích jako je marihuana, přes halucinogeny až k opiátům.

Ve filmu, který jsme viděli, byli vidět zejména lidé, kteří se s drogami setkávají a kterým drogy zničily život. Ve filmu se zmiňovali o tom, že drogy lidem nejdříve přijdou jako velká zábava, ale časem jim zevšední, a tak potřebují stále větší a větší dávky. Ostatní lidé, kteří vystoupili ve filmu, povídali o tom, jak na ně drogy působily a co s nimi dělaly, jeden z nich říkal, že měl po jedné dávce nějakého stimulantu pocit, jako by mohl vylézt po holé stěně až na vršek budovy a jak ho ta droga hrozně moc nabudila. Také zde zmiňovali středisko pro pomoc Drop-In, které pomáhá lidem s diagnózou závislosti na návykových látkách.

Když film skončil, přišel čas na diskuzi, kterou Ivan Douda začal vtipně otázkou: „Nechcete si zafetovat?“  K němu se přidal Miroslav Dočekal, jenž se sám nazval „starším vojetým syslem.“  V diskuzi se mluvilo jak o jedné z nejnebezpečnějších drog (Toluen), tak i o nepřiměřené obraně a o nezletilých, což Miroslav Dočekal okořenil dvěma vtipnými příklady, které jsem už slyšel v prváku, když byl u nás na podobné přednášce. Na konci pořadu jsme dostali pár tipů, jak se bránit a nebýt obviněni za nepřiměřenou obranu, přednášející nám ukázal nějaké paralyzéry, pepřové spreje a poradil nám, kde si je můžeme koupit.

Celá přednáška nebyla jen poučná, ale i vtipná, a to mi přišlo dobré, protože nudné přednášky si nikdo nepamatuje. To, o čem mluvili, dávalo smysl, jejich názory byly pro všechny zajímavé a mám pocit, že nejsem jediný, kdo si z nich vzal nějaké poučení a třeba si v blízké budoucnosti koupí nějaký ten paralyzér!

autor: admin / vloženo: kvě 3, 2013