Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Jak jsem se zúčastnil 4. dětské vědecké konference

(Marek Brousil, sekunda) V pátek 7. 11. 2014 jsem se zúčastnil 4. ročníku Dětské vědecké konference. Tuto akci pořádá Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy v rámci projektu Přírodovědci.cz. Akce je určena pro děti ve věku 10 – 18 let, které zajímá biologie, astronomie, fyzika, chemie a další přírodní vědy. Konference by se nekonala bez podpory Nadačního fondu Neuron, který se věnuje těm nejlepším českým vědcům a ve vědě podporuje i děti. Některým dokonce plní jejich věděcké sny!

Podmínkou účasti bylo vypracovat vědeckou práci na jakékoliv téma týkající se jakékoli přírodní vědy ve formě přednášky nebo posteru (plakátu). Tuto práci každý ze zájemců musel přihlásit a čekat, zda bude přijata.
Jako vědeckou práci jsem si připravil přednášku o etiolizaci rostlin (růst ve tmě), použil jsem údaje nasbírané při pokusu z letošního jara. Přednáška se mi celkem povedla, ale vůbec jsem si nemyslel, že bych mohl být první. Nakonec jsem ve své kategorii vyhrál a dostal pěkné ceny. Konferenci jsem si užil a těším se na další ročník. Bylo to super!

V pátek po příjezdu, uvítání a zápisu jsme měli přednášku o tvorbě fotografií, kde jsme si ukazovali, jak se fotí cele zaostřené makro fotky, nebo jak se pořizují snímky z dronu.
Po dobrém obědě jsme se rozdělili do několika pracovních skupin podle věku a začalo první paralelní jednání v sekcích, kde několik dětí mělo svou přednášku. Potom jsem spolu s dalšími 6 žáky absolvoval praktika s elektronovým mikroskopem. Při nich jsme se učili dělat fotky tak malých věcí, které nejsou pod obyčejným světelným mikroskopem vůbec patrné.
Večer nás čekala přednáška o dinosaurech a luminiscenční show, kdy jsme viděli mnoho světélkujících tekutin a plamenů různých barev.
Druhý den jsme pokračovali jednáními v sekcích s přihlášenými prezentacemi. Odpoledne jsme všichni hodnotili postery a následovalo slavnostní vyhlášení a ukončení.

Napsal: Marek Brousil

Marek Brousil je student letošní sekundy (šk. rok 2014/2015). Má za sebou úspěšný školní rok 2013/2014, kdy jako primán na krajském kole Biologické olympiády vysoutěžil v kategorii D 1. místo. Ve svém volném čase se intenzivně věnuje studiu biologie a jeho účast na 4. dětské vědecké konferenci byla velmi milým překvapením, které mi jako můj student připravil.
Gratulujeme Marku a vydrž! Další informace o dění v biologii: www.prirodovedci.cz

autor: stepnickova / vloženo: lis 11, 2014