Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Noc venku 2015

Farní charita Beroun organizovala 19. 11. 2015 akci na podporu lidí bez domova NOC VENKU 2015. Místem konání byla naše škola – dvůr a sál školy byl místem, kde se setkání uskutečnilo. Více se můžete dozvědět na http://beroun.charita.cz/akce/noc-venku-2015/ nebo z postřehů studentů sekundy, kteří se akce zúčastnili.

 

Teodor Machart:
Ve čtvrtek 19.11. kolem šesté hodiny večer jsme se sešli, já a moje třída, s bezdomovci v sále berounského Gymnázia. Na programu bylo zpívání pro bezdomovce a dokumentární film o domě pro bezdomovce na Slovensku a jeho režisérka, která nám a bezdomovcům povídala o tom, jak se film natáčel a o všech podrobnostech, co se do filmu nevešly.
Velmi zajímavé bylo také mluvit s bezdomovci a nebo poslouchat, jak si oni povídají mezi sebou. Většina z nich se do problémů dostala tak, že propadli cigaretám nebo alkoholu, ale nebyli to lidé, co mají pouze základní vzdělání, většina z nich měla vysokoškolský titul. Fascinující byly také příběhy, které vyprávěli, někdo byl na léčbě závislosti na alkoholu třikrát a někdo zase sedmkrát, ale všichni měli společné to, že byli hladoví, a tak kuchaři z učiliště v Hlinkách uvařili obrovský kotel buřtguláše a my jsme jim přinesli konzervy a vakuově balené potraviny.
Celý večer jsme zakončili motlitbou za zemřelé bezdomovce a šli jsme spát, původně jsme měli spát venku před školou, ale kvůli dešti jsme musili přespat na chodbě ve třetím patře. Ráno nás vzbudily první děti, které přišly do školy. Hned jak jsme vstali a uklidili si svoje ležení, tak jsme normálně pokračovali ve výuce :-)

Rosalie Machartová, 2SA:
Ve čtvrtek 19.11. se sešlo dvanáct lidí z naší třídy společně s paní profesorkou Štěpničkovou v sále GJB, aby se podílelo na charitativní akci Noc venku.
Spolu s námi se sešlo i několik málo bezdomovců. Do teď jsem toho o bezdomovcích moc nevěděla a právě tuhle noc jsem se o nich dozvěděla mnoho, většina z nich byla pod vlivem alkoholu, vyrušovali a byli sprostí, to ale neplatilo pro všechny. Byli tam i tací kteří nevyrušovali, zajímali se o průběh večera a nemluvili sprostě.
Jakousi vstupenkou na tuto akci byla alespoň jedna trvanlivá potravina nebo například staré oblečení, které se pak mezi bezdomovce rozdělilo.
Původně všichni chtěli spát venku a nasimulovat tak opravdový život bezdomovce, ale nakonec naše třída přespala na chodbě třetího patra školy.
Program trval až do půlnoci a budíček byl v sedm hodin, kdy už se škola začala plnit učiteli a žáky. My jsme vstali a paní profesorka nám všem uvařila čaj, po snídani z Eurestu si každý sbalil své spaní a odebral se na hodinu Matematiky. Tato akce byla podle mě poučná a velmi zajímavá. Jestli se bude pořádat i příští rok, tak si to určitě velmi ráda zopakuji.

Zapsala a se studenty se zúčastnila Marie Štěpničková

autor: stepnickova / vloženo: lis 23, 2015