Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Pozdrav od klokanu

(David Vavra) 26.1.2005 se vas mily webmaster se vydal na dalekou cestu az do slunne Australie. Rikal jsem si, ze by vas mohlo zajimat, jak jsem se tady se vsim po mesici vyporadal, jak to tady vypada, jak ziju, jak studuji a jake jsou moje zkusenosti u protinozcu.

Proc Australie?

V prve rade omluvte absenci ceske diakritiky. V Australii jaksi nemaji ceske klavesnice :) Takze zacnu tim, jak jsem se k Australii dostal. Pote, co mi nevysel pobyt v Americe jsem chtel navstivit jinou anglicky mluvici zemi. Dostal jsem kontakt na cestovni kancelar AustraliaOnline a s mymi rodici jsem se rozhodnul vyuzit jeji sluzby. Tato kancelar zajistila viza, letenky, skolu atd. a dala nam spoustu drahocennych rad.

Problematicky zacatek

AustraliaOnline me ale dost zklamala pri samotnem odletu. Zapomneli mi poslat posledni instrukce pred odletem, takze byl odlet trochu krecovity. Sbalil jsem se tedy podle sebe a doufal, ze na me v Sydney na letisti bude nekdo cekat. Letel jsem pres Viden, Kavkaz, Indii a Malajsii v obrovskem Boeingu 777. Let trval skoro 24 hodin, ale ani jsem se nenudil, protoze letadlo bylo velmi dobre vybaveno. Po priletu ale na me nikdo necekal...zadna AustraliaOnline. Nastesti jsem mel u sebe kontakt na jeden hostel v Sydney, takze jsem si vzal taxi a nechal se tam odvest. Zaplatil jsem si 7 noci v hostelu a pristi den jsem sel do kancelare AustralieOnline. Krome tohoto zacatku uz s touto kancelari nemam problemy, mam tam zadarmo tisk, internet a telefon a vzdy mi radi poradi, kdyz neco potrebuji.

Nakonec jsem se zabydlel...

Prvni tyden jsem nemel skolu, takze jsem prochazel Sydney krizem krazem...delal spoustu fotek, zkratka turista. Jinak Sydney je fakt krasne a ciste mesto...vsude okolo spousta mrakodrapu, more, plaze a spousta parku. Po tydnu jsem si sehnal jine ubytovani - tzv. Share accomodation v dome relativne blizko centra. Bydlim tu s vice ceskymi studenty v krasnem dome, takze nas to vyjde mnohem levneji, kdyz se podelime o najem. V dome bydli skveli lide z Ceska a Polska, s kterymi obcas zajedu o vikendu na nejaky vylet. Byl jsem s nimi v prave australske busi a videl jsem dokonce stado divokych klokanu...Jedina nevyhoda je, ze musim kazdy den dojizdet do City, coz me stoji 30 dolaru tydne. V Sydney je hromadna doprava zajistovana tzv. CityRail, coz je neco mezi metrem a vlakem. Toto metro ma 10 linek a pokryva cele velkomesto a okoli.

Jak to chodi ve skole?

Druhy tyden meho pobytu jsem zacal chodit do skoly. Jedna se o ciste jazykovou skolu primo v centru Sydney. Podle meho nazoru to je skvela skola, hodiny jsou opravdu "funny"...Kdyz vas vyuka bavi, vsechno leze do hlavy rychleji. Navic mame ve skole k dispozici kuchynku, internet, dvd,...takze se do skoly kazdy den i tesim :) Skolu mam kazdy den 5 hodin, od 8.30 do 14.45. Dopoledne jsou dve hlavni vyukove hodiny po 90ti minutach. V techto hodinach jedeme podle ucebnice, ale krome gramatiky hodne mluvime a diskutujeme. Casto vyuku zpestruji ruzne jazykove hry, takze nechybi motivace a legrace. Po prestavce na obed je jedna hodina, kde se procvicuje latka odlisna od dopoledne. Prvni tri tydny to vzdy byl writing - psani ruznych dopisu atd., ted nastoupilo procvicovani vyslovnosti. Posledni hodina ve skole se jmenuje Self-access, kdy si student sam zvoli co bude delat, muze se divat na DVD, cist si noviny, brouzdat na anglickem netu, nebo proste kecat se spoluzaky, coz je moje nejoblibenejsi cinnost :) Jeste chci podotknout, ze na nasi skole jsou zakazany narodni jazyky, takze kecame samozrejme v anglictine. Momentalne jsem Intermediate(Pokrocily), ale zitra budu delat test o prestup na Upper-Intermediate. Muzu rict, ze za ten mesic se moje uroven anglictiny hodne zlepsila, ujasnil jsem si ty casti gramatiky, ktere mi nebyly jasne a hlavne jsem se rozmluvil, coz je podle me nejdulezitejsi.

Moji asijsti kamaradi

Na moji skolu chodi tak 80% Asiatu, zbytek tvori Cesi a Brazilci. Zjistil jsem, ze s Japonci a Korejci je hrozna sranda a ze jsou to skveli kamaradi. Sesla se nas ve tride dobra parta, takze po skole casto vyrazime na plaz, do kina nebo vecer do hospody :) Pocasi je tu opravdu letni, takze plaz je caste misto odpocinku. Po celem pobrezi se rozprostiraji krasne pisecne plaze s obrovskymi vlnami. Sportem cislo 1 na plazi je surfing na vlnach, velmi me laka surfovani zkusit :) Zjistil jsem ze Japonci a Japonky jsou naprosto normalni lidi a ztratil jsem vuci nim veskere predsudky...Tento vikend si planujeme pujcit auto a vyrazit na vetsi "trip" do hlavniho mesta Canberry a do hor Snowy Mountains.

Problemy s praci

Jedine co me tu trapi je prace. Jidlo, piti, doprava i ubytovani je celkem draha zalezitost a abych se uzivil, potrebuju mit nejaky job. V AustraliiOnline me ujistovali, ze praci sezene kazdy, ale zjistil jsem, ze to neni tak jednoduche. Studenti jako ja tu mohou pracovat maximalne 20 hodin tydne a obvykle prace jsou uklizeni, myti nadobi nebo cisnik v restarauraci. Najit nejakou nabidku na takovou praci je tezke a vzhledem k tomu, ze jsem tu jen na 3 mesice, malokdo me chce zamestnat. Prace se da sehnat nejlip asi pres kamarady o coz se snazim a jeden cleaning dokonce vypada nadejne. Nastesti mam na byte internet, takze muzu programovat a posilat me vytvory do CR a dostanu za to zaplaceno. Takze pod mostem neskoncim, ale stejne by to chtelo plat v dolarech...

A co Gymnazium Beroun?

A ptate se jak to mam zarizene navstevovanim tohoto ustavu? Chtel bych moc podekovat nasemu panu rediteli, ze mi tuto cestu umoznil. Vratim se na zacatku kvetna a behem kvetna a cervna se pokusim nabrat dostatek znamek na vysvedceni. Co nestihnu, z toho budu delat v srpnu zkousky... Moji korejsti pratele byly dost prekvapeni, kdyz zjistili muj vek: "Oh, you are so young...you are high school student!!". Jsem ve skole jeden z nejmladsich, ale vubec mi to nevadi :) Mimochodem, vite ze v Jizni Koreji studenti povinne bydli na stredni skole a ze vyuka zacina v 8.30 rano a konci v 9 vecer? :))

Vsichni do Australie! :)

Muzu vam rict ze jsem rozhodne s timto pobytem spokojen a ze nelituji toho, ze jsem se sem vydal. Ziskavam tu neocenitelne jazykove i zivotni zkusenosti... Vrele doporucuji podobny pobyt vsem starsim studentum naseho ustavu... Neni nad to zit v english-speaking country :)) A Australie ze vsech techto zemi opravdu stoji za to!

autor: admin / vloženo: úno 23, 2005