Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Kvartáni na Robosoutěži pro ZŠ

Tým kvartánů Tomáš Balej, Daniel Kubišta a Marek Holovský se 17. dubna 2015 účastnili prvního ročníku Robosoutěže pro základní školy. Kromě autora článku je doprovázel Lukáš Bauer z oktávy, který spolu s Dennisem Tschamlerem vedl od prosince robotický kroužek, aby předali své zkušenosti z úspěšné účasti na šestém ročníku Robosoutěže pro SŠ z listopadu 2014. Glosy kvartánů a shrnutí účasti najdete níže v článku, fotky v galerii.

Daniel Kubišta:
Robosoutěž 2015 pro 2. stupeň základních škol se odehrála na ČVUT FEL. Zadání úlohy bylo zveřejněno 17. 2. a soutěž proběhla 17. 4. Soutěže se zúčastnilo 32 týmů, každý tým měl maximálně tři členy. Úkolem bylo sestavit a naprogramovat robota, který sám projede bludištěm v časovém limitu a získá co nejvíce bodů. V soutězi nejdříve proběhla kvalifikace a následně vyřazovací boje. Vítězěm se stal tým jménem Mindbreak.

Tomáš Balej:
Když jsme se na soutěž přihlásili měsíc před začátkem, opravdu jsem nevěděl co očekávat. Ze začátku nám práce odbývala celkem svižným tempem a na začátku dubna bylo vše na dobré cestě. Bohužel jsme poté zjistili, že naše dosavadní práce je jen zlomkem toho, co je potřeba udělat a že jsme značně pozadu. Tak jsme poslední týden před soutěží obětovali všechen volný čas (a den školy), abychom projekt dokončili. Největším problémem se stala přesnost zatáčení, kterou ovlivňovala především šířka podvozku, kterou jsme byli nuceni měřit na setiny milimetru. Den před soutěží jsme u mě v garáži s přestávkami na šipky a jídlo strávili 13 hodin a mysleli jsme si, že máme poměrně dobré šance. Druhý den na ČVUT panovala vcelku dobrá atmosféra. Byly k vidění opravdu zajímavé modely od pojízdné věže po high-tech vozítka. Při testování a kvalifikaci nám nesedla výška a povrch, což dohromady s mírnou nepřesností jízdy vytvořilo fatální chybu. Celou soutěž fenomenálně vyhrál tým Mindbreak, který jako jediný pravidelně projížděl celé bludiště. Až na pár využitých nepřesností v pravidlech se mi Robosoutěž líbila a určitě plánuji zkusit další ročníky, tentokrát pro střední školy.

Marek Holovský:
Nejdříve jsem ani moc nevěděl co mám od Robosoutěže očekávat. Prostě jsme si řekli že to zkusíme a uvidíme. Přirozeně jsme doufali že vyhrajeme a proto jsme se snažili uvést našeho robota do co nejlepšího stavu - stejně jako jsme se snažili vytvořit co nejvhodnější program. Na soutěž jsme přišli s tím že robot funguje skvěle, ale už při prvních jízdách něco nebylo v pořádku, snažili jsme se problémy odstranit ale povedlo se nám to jen částečně - robot stále nezatáčel a nejezdil dostatečně přesně, a proto jsme bohužel vypadli. Nic si z toho ale neděláme, alespoň jsme nabrali zkušenosti a víme co do příště zlepšit. Mimochodem - měli tam velmi dobré občerstvení, hlavně řízky s bramborovým salátem mi chutnali :D.

Soutěž pořádá Katedra řídící techniky FEL ČVUT. Díky rostoucímu zájmu o robotiku od Lega letos poprvé otevřela kategorii základních škol a nižších ročníků víceletých gymnázií. Konalo se jediné kolo, které tak bylo zároveň celostátním finále. Týmů se nakonec přihlásilo 36 z 24 škol. Soutěžní úloha byla zjednodušenou obdobou středoškolského zadání.
V základní části získal tým Illumináti našich kvartánů ve dvou jízdách šestnáct bodů a 31. místem se nekvalifikoval do vyřazovací části mazi šestnáct nejlepších. Studenti nasbírali cenné zkušenosti a jsou příslibem do příštích ročníků, kdy už budou soutěžit ve středoškolské kategorii.
Při přípravě jim L. Bauer a D. Tschamler byli nápomocni radou a poskytnutím vlastnoručně vyrobeného cvičného budiště, ale v duchu fair play jim neposkytli kód ani konstrukci svého vlastního robota a neobrali je tak o šanci jít svou vlastní tvůrčí cestou. Prostředky pro zakoupení stavebnice Lego Mindstorm i zaplacení materiálu na stavbu bludiště laskavě poskytlo SRPŠ při naší škole, za což jim děkujeme. Poděkování též patří panu Josefu Liškovi, který loni inicioval robotickou aktivitu, a jeho spolupracovníkovi Vítkovi Zelenému, který před časem vedl oktavány do středoškolské soutěže. Výzvou je příští ročník - ve finále se totiž letos utkali jeden z pěti slánských týmů Háje 1 a pozdější vítěz Mindbreak z Příbrami - a Beroun je na půli cesty mezi Příbramí a Slaným …

autor: hamernik / vloženo: dub 27, 2015