Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Noc venku v Berouně

Škola se připojila k této netradiční akci a zve studenty i jejich rodiče: Jitka Papežová z Farní charity v Berouně nám poskytla tyto informace: Noc venku je počin na podporu lidí bez domova, který vznikl ve Velké Británii a myšlenka nyní putuje i městy v České republice. Cílem akce je seznámit veřejnost s problematikou bezdomovectví a zároveň získat prostředky, které budou použity na podporu lidí bez domova. Z původní osamocené Ostravy se akce během tří let rozšířila do dalších českých měst (a Bratislavy), a letos ve stejnou noc 20. listopadu proběhne v 15 městech. K třetímu ročníku tohoto počinu v ČR se organizačně přihlásila Farní charita Beroun. Akce proběhne s podporou Římskokatolické farnosti Beroun a ve spolupráci s Gymnáziem J. Barranda na jeho dvoře. Tato noční událost oživí město v noci ze čtvrtka 20. na pátek 21. listopadu a chce především vyzvat k solidaritě a toleranci. Nad akcí převzala Záštitu starostka města Berouna Ing. Šárka Endrlová.

Od setmění je připravena přednáška terénního pracovníka Jakuba Dutky. Konkrétní dotazy „na tělo“ o životě na ulici zodpoví pán, dnes již bývalý klient FCHB, který má nejtěžší období svého života úspěšně za sebou.  Tahákem bude promítání filmu Láska v hrobě, oceněného mimo jiné Českým lvem, za účasti režiséra Davida Vondráčka, který film o fenoménu bezdomovectví přijede představit a s diváky podiskutovat. V průběhu večera nebude chybět hudební vystoupení, ukázka žonglování, workshop s potiskem tašek a další filmová produkce. Tím bude šokující dokumentární film o plýtvání potravinami Z popelnice do lednice, tentokrát z dílny německých tvůrců. Všem návštěvníkům bude nabízen guláš a polévka, kterou připraví studenti SOŠ a SOU Beroun Hlinky. Po celou dobu akce bude k dispozici teplý čaj, káva, voda i sociální zařízení. Na zakončení setkání je plánovaná modlitba za zemřelé bezdomovce. Ti, kteří se rozhodnou podpořit akci až do konce a poznat, jaké to je probouzet se venku, ulehnou do spacáků na karimatkách nebo kartonech na dvoře gymnázia ke spánku. Po ranním úklidu studenti odejdou do školy, ostatní do práce anebo domů a těm, kteří žádný domov nemají, začne další den, ve kterém navštíví Denní centrum pro osoby bez přístřeší Farní charity Beroun.  

Současně proběhne také sbírka trvanlivých potravin – každého, kdo se večera plánuje účastnit, byť jen jeho kulturního programu prosíme o zvláštní vstupenku, trvanlivou potravinu. Sebrané potraviny během letošní zimy rozdělí FCHB jako krizovou pomoc klientům.

Více info o akci na www.nocvenku.cz a o službách na www.charita-beroun.cz - tel. 776 773 442

autor: admin / vloženo: lis 14, 2014