Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Anglické okénko aneb never put off till tomorrow what you can do today…

Ani anglické přísloví o odkládání důležitých věcí nepomohlo a já jsem postupně všechno důležité psaní o studentech angličtiny odložila na konec školního roku. V současné době si ale polovina školy užívá výletů a druhá už je duchem na prázdninách. I tak doufám, že se najde pár jedinců, kteří si o sobě nebo sobě rovných rádi přečtou, když to budou slova chvály a obdivu.

Olympiáda

Ve druhém pololetí se studenti naší školy opět zapojili do klání v jazykových dovednostech. Olympiáda v anglickém jazyce má obvykle několik částí: studenti píší gramatický test, prokazují svoje poslechové a konverzační schopnosti.

V okresním kole v Hořovicích naši školu výborně reprezentoval Aleš Trna ze sekundy, který se ve své kategorii umístil na 2. místě. Alisa Gumerová z kvarty byla v jiné kategorii v okresním kole taky druhá, ale ještě úspěšnější než Alisa byla Tereza Prokešová (kvarta), která okresní kolo té stejné kategorie vyhrála a v krajském kole skončila na ÚŽASNÉM třetím místě. Kategorii nejstarších studentů v Hořovicích vyhrál Michal Mikulík (3.B), který pak v krajském kole obsadil 9. místo. Všem těmto studentům blahopřejeme a přejeme jim, aby to v příštím roce dotáhli ještě dál!

Cambridge First 2015

Také ve školním roce 2014/2015 probíhala jazyková příprava na zkoušku Cambridge First. Kromě toho, že má zkouška od ledna letošního roku oficiálně nové jméno, změnil se i její formát. Tato zkouška stále ověřuje jazykové znalosti studentů, jejich znalost anglické gramatiky, schopnost práce s textem, poslech, psaný a mluvený projev, ale je kratší a má i méně částí.

Studenti skládali zkoušku opět přímo v prostorách školy. Letos se zkouška konala 22. března 2015 a to i za účasti inspektora z Cambridge, což mnohé trošku znervóznilo. Naštěstí většina studentů předtím navštěvovala přípravný seminář, takže nakonec všichni ovládli své emoce a mysleli jen na to, jak zkoušku co nejlépe zvládnout.

Vzhledem k tomu, že počítačová forma zkoušky nabízí více termínů i rychlejší výsledky, zvolili jsme i letos zkoušku on-line. Zkouška přijde vhod zejména maturantům, protože doklad o svých znalostech mohou předložit při přijímacím řízení na VŠ a nemusí pak při studiu absolvovat další jazykové semináře. 

Letos se zkoušky zúčastnilo 11 studentů a všichni, kdo se pečlivě připravovali a docházeli do kurzu, zkoušku úspěšně zvládli. Dva studenti dokonce svými výborným výsledky prokázali, že jejich znalosti jsou na ještě vyšší jazykové úrovni než je vlastní zkouška.

Všem držitelům certifikátů touto cestou ještě jednou blahopřejeme! 

Americké kulturní centrum

12. května 2015 navštívili studenti septimy, 3.A a 3.B Americké kulturní a informační centrum v Praze. Tato instituce pracuje jako průvodce po Spojených státech v České republice a přibližuje je široké veřejnosti. Můžete se tam dozvědět konkrétní a aktuální informace o USA, jejich politice, historii, ekonomice, společnosti i kultuře. Do centra se dá zajít na americký film nebo dokument, v místní knihovně si můžete půjčit knihy nebo časopisy.

My jsme měli během naší návštěvy tu čest se seznámit s panem Danielem J. Ernstem, který pracuje jako tiskový mluvčí Velvyslanectví USA v Praze. Diskuse, kterou iniciovali sami studenti, byla překvapivě zaměřená na nejrůznější politická témata. Snad to bylo i tím, že ve skupině bylo hned několik zástupců týmu školních debatérů. Studenti se dozvěděli řadu informací o oblastech, které jsou často předmětem zájmu médií například o Sýrii nebo Iráku. Vzhledem k osobním zkušenostem pana Ernsta, který právě v těchto oblastech pobýval, byly všechny sdílené informace velmi zajímavé. Pan ataché se zajímal i život v Berouně a byl mile překvapen informací, že na nejlepší hamburgery musí právě do Berouna.

Velmi ochotná a vstřícná byla i paní Kamila Samková, která v centru pracuje. Díky ní si studenti mohli prohlédnout místní knihovnu a dozvědět se něco o práci centra a jeho programu. Třetí část naší návštěvy vyplnilo setkání s panem Jakubem Tesařem - studijním poradcem Fulbrightovy nadace. Studenti se dozvěděli o práci této nadace a dále i o možnostech studia ve Spojených Státech. Zajímavé a pro mnohé studenty nové byly informace o systému vzdělávání v USA.

Někteří studenti si americky laděný den ještě vylepšili fanděním hokejovému týmu Kanady, který odpoledne s velkou převahou porazil Rakousko. Zážitky to byly úžasné, zvláště když se Martin H. a jeho spolužáci objevili na „kostce“.

autor: skalova / vloženo: čen 24, 2015