Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Francouzský den

(Julie Šimůnková, 2.A) Ludwig Wittgenstein řekl, ,,Hranice mého jazyka jsou hranicemi mého světa.’’ Nejspíš se všichni shodneme, že umět v dnešní době přinejmenším anglicky je nutnost. Vedle angličtiny pak máme na výběr i z jiných cizích jazyků a mezi ty nejoblíbenější patří jazyk lásky – francouzština. Dne 4.června 2015 připravili studenti francouzského jazyka z Gymnázia Joachima Barranda “Francouzský den”. Je nutno ocenit odvahu se do takové akce pouštět. Úspěch či neúspěch dne totiž závisel na programu, který si pro sebe studenti vzájemně připravili.

Vedle obvyklého monotóního způsobu učení jazyka – tedy sedět a učit se – byla tato interaktivní výuka diametrálně odlišná a slavila úspěch.
Studenti totiž  mohli celé dopoledne strávit na nohou, nikoliv pouze sezením ve třídě. Mohli se i sami kreativně projevovat, zapojit se do her a procvičit svoje znalosti.  

Jedním ze stanovišť byl AZ Kvíz, kde proti sobě vzájemně soupeřily třídy, odpovídající na otázky o francouzských regionech, dalším pak skládání jmen měst a slepá mapa Francie. Jednou z her také bylo poznávání slavných francouzských osobností dle indicií, které nám byly poskytnuty. Na programu též byly prezentace na téma francouzské módy, Alsaska, filmu a čestný host předal informace o vůních a parfémech. Kdo měl zájem, mohl si dokonce zahrát i pentaque, což je francouzský pokus o sport.
Celé dopoledne končilo společným zpíváním a ochutnávkou jídla. Na výběr bylo nemalé množství sladkých pochutin a pak také slaných quichů.

Studenti i učitelé odcházeli spokojení s příslibem podobných akcí v budoucnu. Francouzský den dokázal, že učit se dá i jinak (a efektivněji).  Mladší ročníky měly možnost si francouzštinu “ohmatat”, nasbíraly s jazykem praktické zkušenosti a věřím, že v budoucnu to u nich povede k mnohem vřelejšímu vztahu k učení. My starší jsme zase znovuzískali chuť se francouzštinu učit. V duchu hesla: ,,Kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem,’’ jsme si po cestě domů pobrukovali slavné chansony a při svitu letního sluníčka si mysleli: ,,C’est la bonne vie.’’

autor: admin / vloženo: čen 5, 2015