Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Na dně aneb studenti Gymnázia se stali účastníky Evropských minerálních dnů v projektu „Váš svět je složen z nerostů“

13. pátek nemusí být právě vábivé datum. Letos „vyšel“ 13. květen skutečně na pátek a Evropané-mineralogové si jej vybrali za Evropský minerální den. Lomy a důlní zařízení po celé Evropě se staly hostiteli skupin zájemců z řad odborné i laické veřejnosti a poodhalily tajemství, která se skrývají třeba na dně – na dně lomů a dolů. Exkurze do velkolomu Čertovy schody se zúčastnilo celkem 40 studentů letošní 1. A. a kvarty.

V 8 hodin jsme se přemístili autobusem z Berouna do areálu velkolomu, který velmi těsně sousedí s areálem známých Koněpruských jeskyní.  Velkolom Čertovy schody se skládá z komplexu aktivních lomů Východ a Západ a z areálu rekultivovaného lomu.

Program byl bohatý.  Studenti si zopakovali historii prvohorního tzv. Koněpruského korálového útesu, byli seznámeni s těžbou vápence, s technologií výroby vápna a dalších doprovodných produktů vznikajících z vápence, viděli ukázku nakládky a vykládky vytěženého vápence obří technikou a obdivovali idylu zrekultivovaného lomu. Na závěr navštívili v Muzeu Českého krasu výstavu Křemen a jeho rodina.

Geologická minulost, teorie těžby a zpracování surovin je jedna věc, ale vidět a posadit se do obřího  auta – dampru, vylézt si na obrovský nakladač a nechat se povozit vozidly zaměstnanců velkolomu po samém dně lomu, kde bylo připraveno příjemné pohoštění, bylo určitě pro celou skupinu příjemné naplnění nejen studenty obávaného pátku třináctého. Navíc jsme mohli zhlédnout 3D animaci postupné rekultivace dosud těženého a zároveň již rekultivací procházejícího lomu Západ, který pro budoucí generace bude představovat významné místo pro relaxaci a poučení.

Věděli jste, že:

  • V Evropě je asi 30 000 aktivních lomů a zpracovatelských závodů
  • Rodinný dům obsahuje až 400 tun nerostů
  • Osobní automobil obsahuje 100 – 150 kg nerostných látek
  • Mobilní telefon a PC obsahují  až 40 „high-tech" nerostů a kovů
  • Sklo obsahuje nerosty ze  100 %
  • Čína vyrábí 95 % veškerých koncentrátů vzácných zemin
  • Přibližně 70 % veškeré výroby EU je závislé na nerostných surovinách
  • Před vydáním souhlasu k těžbě je těžební organizace povinna zpracovat úplný plán rekultivací dotčeného území

autor: stepnickova / vloženo: kvě 15, 2011