Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Jaro v rytmu vídeňských klasiků

(Mgr. Marie Štěpničková, Mgr. Marie Moravanská) Ve dnech 25. a 26. dubna 2012 se 46 studentů z různých tříd Gymnázia J. Barranda zúčastnilo poznávacího zájezdu do Vídně. Nejmladšími účastníky byli studenti tercie. Studenti v průběhu cesty shlédli filmovou trilogii Sissi z roku 1955 s Romy Schneiderovou v hlavní roli. Pedagogický dozor zajišťovala Mgr. Moravanská a Mgr. Štěpničková. Po oba dva dny nás provázel a moderoval znojemský průvodce Daniel Rubeš. A že se bylo na co dívat a co obdivovat, na to vemte jed!

Hned první zastávka za hranicemi – rozhledna a památník všech odsunutých obyvatel z pohraničí – Jihomoravská varta, umožnila komentovaný výhled do krajiny moravské i rakouské a dopolední sluníčko slibovalo krásný den.

Daniel Rubeš poskytoval průběžně informace o vesnicích na území Rakouska i Moravy, kterými jsme projížděli, o jejich významu v historii i současnosti.

První den ve Vídni jsme navštívili podle zájmu studentů Přírodněhistorické nebo Uměleckoprůmyslové muzeum. Hlavní cíl dne - Hofburg – Dvorní hrad – císařský palác Habsburků s expozicemi Sisiina muzea (Alžběta Bavorská, manželka Františka Josefa), interiérů císařských apartmá a impozantní sbírky souprav nádobí pro sváteční i běžné stolování císařského dvora každý student absolvoval s elektronickým průvodcem ve sluchátku, čímž byl prožitek ze sbírek Stříbrné komnaty i císařských pokojů silně individuální a všichni jsme možnost samostatné prohlídky velmi ocenili.

Při pěších přesunech historickým centrem Vídně jsme vyslechli spoustu zajímavých informacích o osobnostech Rakouska – za všechny jmenujme alespoň vladaře Marii Terezii a Josefa II, arcivévodu Karla, Evžena Savojského, hraběte Dauna, generála Laudona, shlédli jsme exteriéry významných světských i církevních staveb například Burgtor (vídeňská brána), chrám sv. Michala, chrám sv. Petra, náměstí sv. Štěpána se stejnojmenným chrámem na jehož stěně u vchodu jsou od středověku zveřejněny správné míry pro pecen chleba a délkové jednotky. Pohled na zakonzervované hradby římské Vindobony doplnil historický kolorit vídeňského centra.

Cestu do Znojma - Přímětic, kde jsme v penzionu „N“ večeřeli a nocovali, nám zpříjemnili nejznámější valčíky rodiny Strausů, které pro nás Daniel tématicky zařadil.

V Příměticích jsme po večeři navštívili největší světový vinařský sklep – bohužel bez degustace - a památník Prokopa Diviše s jeho bleskosvodem.

Druhý den ve Vídni byly na programu stavby vídeňského Parlamentu, budova Státní opery, Dvorní divadlo, Městský park, kouzelné stavby architekta Hundertwassera a hlavně areál zámku Schönbrunn – letní rezidenci císařské rodiny – s Gloriettou, Labyrintem, se zoologickou zahradou, parky, skleníky, fontánami a dalšími drobnými stavbami.

V pozdním odpoledni jsme opouštěli Vídeň, naposledy jsme přejeli mosty přes Dunaj a Daniel měl připravené nejznámější skladby vídeňských klasiků – hlavně skladby W. A. Mozarta - s jejichž posledními tóny jsme opustili území Rakouska.

Po průjezdu Znojmem a posledními informacemi o nejznámějších stavbách města, hlavně o znojemském hradu a rotundě, se s námi Daniel rozloučil a do Berouna jsme se bezpečně vrátili před 22 hodinou díky skvělému výkonu řidiče pana Špicla.

autor: stepnickova / vloženo: kvě 5, 2012