Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Biologická olympiáda – výsledky krajského kola kategorie C a D

Naše letošní krajská premiéra v kategoriích C a D byla velmi úspěšná. 16. 5. 2014 v kategorii C obsadila Bára Stýblová 3. místo a Marie Hejnarová 5. místo. 22. 5. 2014 v kategorii D obsadil Marek Brousil 1. místo, Marie Gregůrková 5. místo a Klára Stýblová 9. místo. Konkurence byla veliká – do krajského kola, které se konalo v mělnickém Domě dětí a mládeže, postoupilo 36 studentů z 12 okresů Středočeského kraje. Co napsal o krajském kole Marek Brousil, čtěte dál.

Ve čtvrtek 22.5. ráno jsem se vzbudil již v pět hodin ráno, těšil jsem se na zajímavý den. Na krajské kolo biologické olympiády nás provázela p. prof. Štěpničková. V 7:07 jsme jeli vlakem do Prahy, z Prahy pak pokračovali autobusem do Mělníka. Před zahájením soutěže jsme se šli podívat k soutoku Labe a Vltavy. Soutěž začala testem. Otázky se týkaly letošního tématu světlo a barvy v přírodě. Kdo si prostudoval studijní text, neměl se čeho obávat...
Následovaly laboratorní práce. Pitval jsem hluchavku a namáčel jí do inkoustu, aby změnila barvu a sepisoval jsem o tom protokol. Pak jsem čekal asi hodinu, než mě pustili na poznávačku. Byla připraveny větvičky, kytky v květináči a mechy (rašeliník a ploník), dále tam měli vycpaniny různých živočichů, živé čolky a ještěrku v teráriích, pavouky a vodomily v láhvích a jiné přírodniny. Za správně určené rodovné jméno se dalo získat půl bodu, za správné druhové jméno další půlbod. Poznávačkou soutěž skončila a výsledky měly být poslány mailem až večer.
Paní učitelka Štěpničková nám domluvila návštěvu skleníku v zahradnické škole, měli tam spoustu zajímavých druhů rostlin. A pak nás paní učitelka pozvala do zámecké kavárny na limonádu a zákusky.
Znaven jsem dorazil zpět do Berouna, v hlavě mi strašili rašeliník a ploník, které jsem špatně určil. Druhý den mi p. prof. Štěpničková gratulovala k prvnímu místu.
Ale byli jsme úspěšní všichni - Maruška Gregůrková 5.místo, Klárka Stýblová 9. místo. Z celkového počtu 32 účastníků.

Kompletní výsledková listina kategorie C
Kompletní výsledková listina kategorie D

autor: stepnickova / vloženo: kvě 26, 2014