Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Biologická olympiáda ve školním roce 2014 – 2015 aneb Jak mi lýkožrout málem zkazil náladu...

Gratulujeme účastníkům biologických olympiád za skvělou účast a výborné výsledky v jednotlivých kolech a kategoriích – ze sekundy Marku Brousilovi a Šimonu Matouškovi, z tercie Kláře Stýblové, Marii Gregůrkové a Kláře Bláhové, z kvarty Michaele Novotné, z kvinty Báře Stýblové a Marii Hejnarové. Pokud vás zajímají výsledky a postřehy z jednotlivých kol a kategorií – čtěte dál.

Kategorie D (prima, sekunda):

Marek Brousil – okresní kolo - 1. místo, krajské kolo – 1. místo
Šimon Matouček – okresní kolo – 2. místo, krajské kolo – čestná účast

Kategorie C (tercie, kvarta)

Klára Stýblová – okresní kolo – 2. místo, krajské kolo – 7. místo
Marie Gregůrková – okresní kolo – 1. místo, krajské kolo – 9. místo
Klára Bláhová – okresní kolo – 3. místo, krajské kolo – 26. místo
Michaela Novotná – okresní kolo – 5. místo

Kategorie A – krajské kolo (děvčata soutěžila v těžší kategorii v konkurenci studentů 3. a 4. ročníků resp. septimy a oktávy)

Bára Stýblová – 19. místo ze 44 účastníků
Marie Hejnarová – čestná účast

A jak viděl krajské kolo 20. 5. 02015 Marek Brousil:

Jak mi lýkožrout málem zkazil náladu

Letošní cesta na krajské kolo biologické olympiády do Mělníka nezačala nejlépe. Ráno lilo a rychlík z Berouna měl 20 minut zpoždění. Naštěstí jsme s paní profesorkou do místa konání dorazili těsně před zahájením soutěže.
35 účastníků bylo rozděleno do tří skupin. Já jsem jako první psal test ze znalostí studijních materiálů. Ty se letos zaměřovaly na lesy a dřeviny. Test mě překvapil, protože byl těžší než minulý rok.
To nejhorší ale přišlo hned potom – laboratorní práce. Téma bylo nečekané, měli jsme zkoumat lýkožrouta smrkového. Na tomto broukovi, který má rozměry 5x2 milimetry, jsem měl za úkol najít laboratorní lupou jakýsi drobný výrůstek a určit jeho funkci. Myslel jsem, že se mi to nepovedlo, ale potíže měli i ostatní soutěžící. Později se totiž ukázalo, že se jednalo o tykadlo, zatímco já ho hledal na zadečku.
Dojem jsem si chtěl napravit v poznávačce, ale ani tady jsem si nebyl stoprocentně jistý, že jsem všechny rostliny a živočichy určil správně.
Celkové pocity ze soutěže jsem tedy neměl nejlepší, loni mi rozhodně vše přišlo snadnější.
Proto jsem byl navečer doma hodně překvapený, když mi v mailu přistály konečné výsledky s mým jménem na prvním místě. Ještě pořád tomu výsledku nemohu uvěřit J. Už se ale těším na letní biologické soustředění na Běstvině, kam jsem se tímto znovu po roce kvalifikoval.

Garanti Biologických olympiád na GJB: Mgr. Marie Štěpničková a RNDr. Hana Jungmanová

autor: stepnickova / vloženo: kvě 26, 2015