Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Student sekundy na celostátní přehlídce SOČ 2015

(Marek Brousil - tercie 2015/2016) Marek Brousil – student sekundy ve školním roce 2015/2016 se po úspěšném představení na krajském kole SOČ zúčastnil doprovodného programu celostátní přehlídky na VŠE v Praze. Obsah své práce – text, kreslené obrázky i mikrofotografie - převedl na poster a v odpoledních hodinách 20. 6. 2015 jej vystavoval v hale Rajské budovy VŠE. Unikátní na účasti Marka Brousila je fakt, že byl nejmladším účastníkem nejen letošního středočeského krajského kola, ale nejmladším studentem, který se kdy SOČ - Středoškolské odborné činnosti - zúčastnil.

Na konci minulého školního roku jsem po krajském kole nečekaně zúčastnil nesoutěžní části celorepublikového kola SOČ 2015. Šlo o prezentaci mého výzkumu pupenů dřevin na velkoformátovém posteru.
Jak akce vypadala? Představte si obrovské atrium moderní univerzitní budovy, kde jsou informační stánky s postery jednotlivých finalistů soutěže, kteří zájemcům podrobně vysvětlují své projekty. Do toho dne jsem netušil, že se středoškoláci zabývají například takovými věcmi, jako je 3D simulace nádorového bujení, geologickými průzkumy a návrhy těžby uranu v ČR nebo chemickými analýzami za pomoci laseru.
Můj stánek byl umístěn vedle projektu interaktivních aplikací virtuální výuky. Kromě posteru jsem měl pro kolemjdoucí zájemce připravené v iPadu snímky z mikroskopických pozorování. Odpovídat jsem na řadu dotazů k mému výzkumu. Nejvíc jsem se zapotil hned napoprvé. Dorazila ke mě totiž celá komise zemědělské sekce a bylo to skoro jako zkouška. Byl jsem upozorněn na rozdíly mezi kyselinou šťavelovou a šťavelnou . Říkal jsem si, že jestli to takto bude pokračovat dál... Ale naštěstí už se potom u mě zastavovali pouze ostatní studenti, kteří se mě kromě práce ptali na to, kolik mi je let.
Celá akce trvala asi dvě hodiny. Na konci jsem se šel podívat na ostatní stánky a projekty. Řada věcí byla super, zkoumat se dá asi úplně všechno.
Našel jsem tu hodně inspirace a doufám, že se budu moci zúčastnit i příště. O SOČ 2015/2016 se můžete informovat na www.soc.cz nebo v kabinetu 308 u Mgr. Marie Štěpničkové

autor: stepnickova / vloženo: zář 2, 2015