Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Ekologická olympiáda 2015

Český svaz ochránců přírody Vlašim organizoval ve dnech 25. – 26. září 2015 pro studenty středních škol 21. ročník středočeského kola Ekologické olympiády v areálu  Podblanického ekocentra ČSOP Vlašim. Tématem 21. ročníku Ekologické olympiády ve školním roce 2015/16 byl Sport, rekreační aktivity a ochrana přírody. Studentky Marie Hejnarová, Bára Stýblová (sexta) a Klára Stýblová (kvarta) v letošní silné konkurenci obsadily krásné 5. místo. Děkujeme.

 

Na krajské kolo jsme se vypravily už ve čtvrtek 24. 9. To proto, abychom se včas dostavily na zahájení programu v 9 hodin (cesta z Berouna do Vlašimi trvá hromadnou dopravou téměř 3 hodiny se dvěma přestupy v Praze a Benešově). V předvečer soutěže obvykle účastnice dolaďují formu a ranní přispání se jim určitě hodilo při plnění náročného pátečního soutěžního programu.

Posuďte sami – první praktický úkol měl v zadání vytvořit formou Power Pointové prezentace pobytový turisticko – rekreační balíček seznamující cestovatele (nejlépe rodinu s dětmi) s Vlašimí a jejím okolí. A to včetně kalkulace ubytování, stravování a vstupného do turistických cílů. Prezentaci „svého balíčku“ tým obhajoval před odbornou hodnotící porotou v přesně vymezeném odpoledním čase. A v odpoledních hodinách ještě studenti řešili - též týmově - vědomostní test a 120 položkovou poznávačku přírodnin – minerálů, rostlin a živočichů nebo jejich projevů v terénu – zpěv, vývržky, skořápky...

Večer jsme se všichni přemístili pomocí questu do vlašimské hvězdárny k příjemnému pozorování hvězd, úplňku a krátkému výkladu o historii hvězdárny a zajímavostech vesmíru (porovnání velikosti planet a některých hvězd, vizualizaci vzdáleností ve vesmíru a vesmíru samotného. Věděli jste, že největší hvězdy by do svého objemu pohltily všechny vnitřní planety naší Sluneční soustavy? Nebo že náš vesmír se všemi galaxiemi připomíná svým tvarem rozpínající se ležatou osmičku?

Druhý soutěžní den – sobota – byl ve znamení úpravy cest v zámeckém parku. Zúčastnění studenti upravili posypem drobným štěrkopískem zanedbané a částečně cihlovou sutí zavezené odlehlejší běžci využívané lesní cesty. A to v délce více než 60 metrů. Práce studentů neunikla vlašimským občanům a tak jsme hned na místě od nich získali pochvalu za odvedenou práci. A pak došlo na vyhlášení výsledků. Pořadatelé a porotci zdůraznili, že každý, kdo se Ekologické olympiády zúčastnil, vyhrál hlavně sám nad sebou.

Pořadatelům za příjemně strávený začátek slavnostního prodlouženého víkendu děkujeme a těšíme se na další ročník Ekologické olympiády ve Vlašimi.

Více o činnosti ČSOP ve Vlašimi na http://www.podblanickeekocentrum.cz/. (quest = často veršované cestu udávající příkazy kam dojít, co přečíst na určitém místě a do listu s úkoly zaznamenat, cíl guestu je seznámit účastníka s místy, které by sám zřejmě nenavštívil, či nepostřehl, často je dílčí týmový výsledek součástí kolektivní tajenky)

autor: stepnickova / vloženo: zář 29, 2015