Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Studenti septimy diskutovali s poslancem

V hodinách základů společenských věd se studenti dozvídají mimo jiné základy politologických teorií, principy demokracie a fungování státu, odlišnosti v programech politických stran. Už J. A. Komenský poukazoval na nutnost a efekt praktického vyučování a nad jiné preferoval princip názornosti. A tak septimáni berounského gymnázia zavítali do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Nebyla to návštěva obyčejná. Prohlídku historických budov, které architekti propojili v plánech velmi důmyslně, završila beseda s poslancem za ODS Janem Schwippelem.

Úvodní projekce shrnula poslání Poslanecké sněmovny a Senátu ČR a seznámila studenty s principy legislativního procesu. Průvodkyně úřadu všechny zavedla k bezpečnostnímu rentgenu a její výklad střídal pak už dojem z krásy stropní výzdoby i uměleckých děl na stěnách chodeb a sálů. Hlavním koridorem prošlo několik poslanců, jejichž tváře pro názornost bylo vidět i na velké vývěsce. Asistentka poslance nás v historické části paláce Smiřických už čekala. Společně s poslancem Schwippelem pro studenty připravili občerstvení a beseda v příjemném prostředí sálu s gobelínovou výzdobou mohla začít. Počátečních rozpaků nebylo třeba. Krátké představení třídy, pak pár slov na úvod a téměř dvě hodiny besedy utekly jako voda. Studenti se pochlubili účastí v projektu Čteme Mladou frontu Dnes, kam posílají své příspěvky zadané právě tímto deníkem. A že jsou úspěšní, to dokazuje časté uveřejňování jejich články
Dotazy se týkaly euthanazie, přijatých zákonů, jako byly zákon o registrovaném partnerství, protikuřácký zákon aj. Zájem byl o aktuální kauzu dnes již bývalého ministra Čunka stejně jako o Reformní smlouvu EU, o které právě ve čtvrtek napsal poslanec J. Schwippel článek do Mladé fronty Dnes. Čeká nás volba prezidenta, a tak se mladí zajímali o další možné kandidáty. Dozvěděli se také, že důležitou listopadovou akcí bude hlasování o důvěře vládě. „Kdo má největší vliv na hlasování zákonů? “ ptá se Daniel a poslanec Schwippel odpovídá:“Velkou roli hrají zpravodajové, vláda, předsednictvo politické strany, ze které vzejde stanovisko, ale také lobování. Dále se zákon projednává v poslaneckých výborech a klubech.“ Studenti se také zajímali o pozměňovací návrhy, o problémy samotných poslanců, o globální oteplování stejně jako o post v Radě bezpečnosti a Křišťálovou noc.
A jak se stát poslancem? Septimáni ukázali, že první krůčky na cestě politikou už udělali. Zajímají se a diskutují. Jsou sečtělí, komunikativní a slušní. To jsou atributy politické práce, za kterou se nemusí žádný člověk stydět. Byla jsem ráda, že jsem byla při tom.

autor: chocova / vloženo: lis 22, 2007