Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

SEKUNDA PARODUJE

Dne 13.5. sekunda zahrála amatérské (a velmi povedené) divadlo nejen rodičům, ale i ostatním třídám. Myslím, že si ho užili jak diváci, tak i "herci", kteří z toho měli zážitek ještě na dlouhou dobu. (Tobiáš Trnka)

ERBENOVA KYTICE ANEB SEKUNDA PARODUJE

Když jsme se před několika měsíci rozhodli nacvičit divadelní představení na motivy Erbenovy Kytice, nečekala jsem, kolik práce a hlavně nervů paní učitelky Klimentové nám to přinese...

Zpracovali jsme čtyři scénky, které byly parodií Erbenových balad a jedno přestavení básně Zlatý kolovrat. Po rozdělení rolí začalo nacvičování, které nám zabralo více než pár hodin českého jazyka a matematiky a pořád bylo co vylepšovat. Další náročnou částí bylo vytvoření kulis při hodinách výtvarné výchovy.

A když už bylo všechno hotové, následovalo to nejdůležitější - samotné vystoupení před diváky. Dopoledne naše představení shlédli žáci primy a kvinty a nakonec odpoledne naši rodiče a další členové rodiny.

Podle ohlasu diváků myslím, že se jim vystoupení líbilo. Všichni jsme představení (ochotně) připravovali a nakonec si ho i užili. Ovšem největší zásluhu má naše paní profesorka Klimentová, díky které se celé vystoupení konalo.

Valerie Mistrová

 

Jednou nám paní profesorka Klimentová navrhla, že bychom mohli secvičit divadelní představení týkající se básníka K. J. Erbena. Všichni nadšeně souhlasili, a tak jsme za několik dní obsadili všechny role v pěti hrách, z nichž čtyři byly parodie na některé Erbenovy básně. Nejdříve jsme secvičili úvodní scénku, kde si role učitele českého jazyka a neposlušnou žákyni zahráli Martin Spousta a Stella Sobotková, kteří celým vystoupením provázeli jako moderátoři. Poté následovala parodie na báseň Polednice. Zde si učitelku fyziky zahrála Alžběta Veverková, "děcko drzé" Marcel Kubíček a Anna Sedláčková jako Polednice. Další z našich scének byla lehká parodie na báseň Svatební košile. Zahráli si zde hlavně Tobiáš Trnka a Vavřinec Němec. Jako čtvrtou scénu a zároveň poslední parodii jsme zvolili parodii na Polednici č.2, u které jsme se na zkouškách obzvláště nasmáli. V této scéně si zahráli Peter Tom Hlista jako učitel angličtiny, Jakub Čapek jako líný žák, David Cozl jako ředitel a Simona Šamanová spolu s Vojtěchem Balvínem jako matka a otec. Naším posledním vystoupením byla báseň Zlatý kolovrat. K této scéně byly potřeba kulisy, a tak jsme sehnali velké kusy kartonu a dali se do malování, které nám zabralo mnoho hodin výtvarné výchovy. Nějaký čas se také sháněli kostýmy. Nakonec jsme ale vše zvládli a v úterý 13. 5. 2014 jsme předvedli celé naše vystoupení škole a rodičům, u kterých sklidilo velký úspěch. Na konci představení od nás dostala paní profesorka Klimentová květiny jako hromadné poděkování za trpělivost, kterou s námi po dobu nacvičování měla.

Alena Šilhavá

 

Na toto vystoupení jsme čekali hodně dlouho. Spousta hodin českého jazyka v sále. Spousta hodin dělání kulis a nacvičování vystoupení.

Generálka před primou a kvartou.

A teď bude bude vystoupení před rodiči a sourozenci. Židle a lavice jsou na místě, první polovina je připravena, rekvizity na druhou polovinu jsou též připravené.

Jdeme si sednout do třídy a zvoní.

Rodiče se dívají, ale nikdo neví, na co myslí.Vtom vchází profesor Spousta a samozřejmě, že šprtka Julie vstává.

Poté, co na scénu přijde největší flink třídy Stella a začne říkat Polednici a kousek Vodníka ( samozřejmě ne správně) se začíná profesor zlobit. Říká, že jsme nejhorší třída, jakou měl, až samozřejmě na dokonalou šprtku Julii. Ta poté řekne Polednici zcela správně a končí první scéna.

Poté nastupuje profesorka Veverková a snaží se vyzkoušet u tabule Marcela, ale nepochodí, proto si zavolá na pomoc Erbenovu Polednici.Ta nejenže vystraší celou třídu, ale také se slituje nad paní profesorkou.

Vypravěč Honza se má, ten už si může oddechnout, svůj text už řekl.

Poté následuje další scéna s profesorem Trnkou ( matematika) a neposlušným žákem Vavřincem. Vypravěčka Marie to nemá vůbec lehké, její text je hrozně dlouhý. Ale zvládne to bez velkých obtíží. Po této scéně přichází scéna, ve které dělám vypravěče. Zazvoní a jdu se posadit, za chvíli přichází profesor Hlista a začne hned anglicky. Všichni si myslí, že bude normální angličtina, jenže profesor se však rozhodne, že vyzkouší někoho ze stupňování.

Samozřejmě si vybere Kubu a poté, co se Kuba pokusí napsat 3. stupeň slova good se profesor naštve a zavolá pana ředitele Cozla. Ten napíše žáčkovi 5 jak vyšitou a už zvoní. Doma pak Kubova matka Simona chudák omdlí, když vidí synovu žákovskou. Otec Vojta tu známku nenechá jen tak a pořádně synka vezme vařečkou.

Poté následuje pauza a všichni se připravují na poslední část vystoupení - Zlatý kolovrat, kde má Laura hrát krásnou dívku nevlastní matky Kláry a její nevlastní sestry Valči, do které se zamiluje král Tobiáš. Když má však Klára odvést svou dceru Lauru na hrad, tak ji s Valčou zabíjí. Na piáno samozřejmě hraje Vavřinec doprovod a na housle Anička s Marcelem.

Když zabijí Lauru, tak nic netušící král si vezme za ženu Valču. Pak ale musí král s vojskem do války. Stařeček Stěpan a jeho pomocník Karel tu dívku odnesou do jeskyně. Stařeček poté dá Karlovi zlatý kolovrat, který má prodat na hradě za části těla, které Lauře odsekly a vybodly její matka a sestra.

Poté tam Karla pošle ještě s přeslicí a kuželem, taktéž ze zlata. A když se král vrátí z bitvy zpět, Valča mu předvede kolovrat, který však místo předení mluví a prozradí králi, kde Laura je a že matka a jeho „manželka“ jsou podvodnice.

Král poté odvede Lauru na hrad a slaví se krásná svatba, kam přijde spojit ve svazek manželský Lauru a Tobíka kněz David.

Tím končí naše vystoupení. Jako první si stoupne na pódium Štěpán, který dělal vypravěče ve Zlatém kolovratu a poté tam přijdeme všichni.Ukloníme se a sklízíme velké ovace.Na závěr předáme jménem všech kytku paní profesorce Klimentová za to, že se nám věnovala a že s námi měla trpělivost.

Vendula Hněvkovská

 

Návrh na předvedení jakéhokoliv divadelního představení z naší dílny přišel asi v půlce října, kdy jsme si říkali, že bychom mohli něco předvést. Jenže co? A jelikož jsme právě brali Erbena, volba byla jasná- předvedeme něco z Kytice! A opět je tu otázka: Jenže co předvedeme? Kdo bude hrát? A hlavně: Co budeme hrát?

Tohle všechno jsme vymysleli během pár hodin češtiny a na začátku druhého pololetí jsme začali nacvičovat: čtyři parodie a nakonec celý Zlatý kolovrat.

A začali jsme s přípravami: na výtvarné výchově jsme vyráběli kulisy, prokládali vše hudbou na té hudební. A každou středu, poslední dvě hodiny jsme nacvičovali

Bylo to zajímavé už od začátku: Hned po zazvonění se zvedl les rukou, s tím, že: ,,Já nemám text, kostým, noty, kulisy..." a tak dále, no, vždyť to znáte.

Datum divadelního představení bylo naplánováno na 13. května od 10 hodin pro školu a od 6 večer pro rodiče a širokou veřejnost.

Školní představení jsme odehráli s několika chybami a upřímně, báli jsme se večera, alespoň tedy já. Po vyučování byly ty 4 hodiny volna znát a večer jsme odehráli takřka bez chyb. To nejlepší přišlo na závěr, když jsme paní učitelce předali květiny jako poděkování za to, že to s námi vydržela. Vypadala velice šťastně.

Tohle bylo naše divadlo a já osobně doufám, že něco podobného secvičíme i příští rok.

Martin Spousta

 

Nacvičování divadla mě velice bavilo, a nejenom kvůli tomu, že jsme přišli o spoustu hodin českého jazyka. Byla to zábava a rád bych si zahrál i v nějakém dalším divadelním představení.

Marcel Kubíček

 

Asi tak od poloviny ledna jsme nacvičovali představení s názvem ERBENOVA KYTICE ANEB SEKUNDA PARODUJE. Pomáhala nám s tím paní profesorka Klimentová.     Nebylo to jednoduché. Museli jsme vymyslet název, rozdat si role, zapamatovat text, vyrobit kulisy a sehnat kostýmy, což nám zabralo mnoho času. Nejdůležitější však bylo představení pořádně natrénovat, abychom ho mohli předvést některým třídám, ale hlavně rodičům 13.5.2014 v sále Gymnázia v Berouně.

    První polovina představení byla ve formě vyučovacích hodin.

    Jako první šel na scénu Martin jako učitel češtiny. Tuto hodinu žáci probírali K.J.Erbena a jeho dílo Kytice z pověstí národních. Stella jako neposlušná studentka, přišla na hodinu pozdě, jelikož zaspala. Proto ji Martin vyvolal, aby před diváky zarecitovala nějakou báseň z této sbírky. Ona se rozhodla pro Polednici. Po chvíli však zjistila, že chtěla říct Vodníka. Vše popletla dohromady a Martin jí vyhuboval. Vše za ni napravila Julie, která hrála šprtku. Ta přednesla báseň Polednici, jak má být. Poté zazvonilo a žáci měli přestávku. Druhá vyučovací hodina byla fyzika s učitelkou Bětkou Veverkovou. Žáci jí lezli na nervy tak, že na ně zavolala polednici neboli Aničku. Ta si zlobivého žáka-Marcela chtěla odnést pryč. Učitelka jí to nedovolila a polednice odešla zklamaná pryč. Nastala přestávka a po ní hodina matematiky s učitelem Tobiášem Trnkou. Ten vyvolal Vavřince k tabuli, aby vypočítal příklad. Po dlouhé době namáhání s nápovědou od svého spolužáka příklad spočítal a vyhnul se pětce. Po přestávce byla poslední hodina. Angličtina, kterou učil Petr Hlista. Ten na hloupého žáka-Kubu zavolal ředitele, protože nezvládl vystupňovat slovo good. Kuba dostal pětku, zazvonilo a šel ze školy domů. Tam kvůli jeho špatné známce omdlela matka-Simona a od otce-Vojty dostal vařečkou na zadek, aby se začal učit.

    Tato polovina představení zahrnovala parodie na báseň Polednice. Vypravěči byli: Honza, Vendula a Marie.

    Druhá polovina představení byl Zlatý kolovrat.

    Krále hrál: Tobiáš, babici: Klára, dceru: Laura, nevlastní dceru: Valerie, kněze: David, stařečka: Stěpan, pachole: Karel a hlas kolovratu: Alena. Vypravěč byl Štěpán a hudební doprovod zajistil: Vavřinec, který zahrál svatební pochod na piano a Marcel s Aničkou, kteří hráli na housle.

    Představení trvalo kolem tři čtvrtě hodiny. Poté následoval veliký potlesk. Paní profesorce Klimentové jsme jako poděkování darovali kytice za to, že s námi nacvičovala toto představení a obětovala hodiny českého jazyka.

    Velice mě nacvičování bavilo. Představení mi přišlo vtipné a těšila jsem se až to rodičům předvedeme. Chvílemi jsem si říkala, že nestihneme vyrobit všechny ty kulisy. Nakonec jsme to zvládli a podle mě se nám to povedlo.

Šamanová Simona

autor: klimentova / vloženo: čen 30, 2014