Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

FEL pro středoškoláky – den třetí

Po pondělní exkurzi na FJFI a úterním maratonu aktivit na FEL s tématem Aplikovaná elektrotechnika pokračujeme ve středu tématem Telekomunikace a sítě. Článek obsahuje mimo jiné hodnocení a komentáře studentů – nelekejte se a čtěte!

Program začíná ráno ještě na hotelu krátkou schůzkou se stížnostmi na neregulovatelné topení a na kost vyhublé polštáře. Kromě toho jsme si upřesnili program dnešního dne i plán na dny následující.

Dopolední blok se odehrával v učebně Výzkumného a vývojového centra mobilních aplikací (RDC). První přednášející mgr. Jan Staněk z Katedry telekomunikační techniky nezaměnitelným stylem vysvětlil základní pojmy síťové komunikace (data, binární kódování, komunikace, síťový provoz) a následně předvedl její analýzu nástrojem Wireshark. Na obsahu prohlížených paketů také demonstroval některé bezpečnostní hrozby. Jeho přednáška sklidila u studentů úspěch díky množství návodných otázek a příměrů.
Hodnocení našich studentů: 93,75%
Pan Staněk nám velice lidovou formou povídal o toku dat a o tom, jak vypadají např. obrázky zakódované v binární (nebo i jiné) soustavě.
Přednášející mluvil poutavě, měl dobrý přednes, mluvil nahlas, pomalu a srozumitelně pro kohokoli … Přednáška byla na zajímavé téma, nechyběl jí vtip.

Po přestávce navázal druhý zástupce KTT ing. Ondřej Tománek, MBA s tématem Cloud Computing. Téma je dnes v kurzu, nicméně přednášející jej pojal klasickou přednáškou od pojmů a definic přes charakteristiky a parametry k aplikacím. Za trend, určující posun k cloudům, byla naznačena snaha rozšířit outsourcing IT kromě lidských a hardwareových zdrojů i na software.
Hodnocení našich studentů: 50,83%
V této přednášce jsme se dozvěděli, jak funguje cloud computing, jaké jsou jeho výhody, nevýhody a jaké jsou problémy spojené s ním.
… přednáška byla o systémech a přístrojích, které udržují sítě jako je např. facebook a skype.

Dopolední blok končil prezentací mgr. Michala Ficka (rovněž z KTT) Sledování účastníků v mobilních sítích, během které kromě obecného úvodu do problematiky představil trekovací metodu SS7Tracker vyvinutou přímo na katedře pro reálný účel. Studenti se dozvěděli, k čemu může být sledování mobilů využíváno, jaké k tomu existují možnosti a přístupy a princip SS7Trackeru spočívající v pravidelném pagingu mobilů prostřednictvím doručování servisních SMS.
Hodnocení našich studentů: 81,17%
Tato přednáška pojednávala o pojmu „sledování“ našich mobilních telefonů. Vedoucí přednášky se nás snažil přesvědčit, že to není takové zlo. I když můj názor byl na začátku prezentace vyhrazen jasně proti, musím přiznat, že jsem v přednášce slyšel velmi kvalitní argumenty pro …

Po obědě nás doprovázející ing. Petr Chlumský odvedl do Institutu Intermédií, prostoru pro spolupráci studentů technických a uměleckých směrů. V hale vybavené světelným systémem, generátory kouře, lasery, vyspělým zvukovým systémem, stereoskopickým kamerovým setupem i s cívkami textilu pro horizont nám ing. Roman Berka, Ph.D. z Katedry počítačové grafiky a interakce vysvětlil pojem intermédium, jeho historii a významné osobnosti. Pokračoval využívanými technologiemi a zejména výstupy realizovaných projektů a spoluprací s umělci. Přesvědčivě připomínal nutnost vnímat umělecké dílo nikoliv prvoplánově, ale ve více rovinách coby mnohovrstevné sdělení. Na závěr jsme mohli vstoupit do zařízení 3D Cave, ve kterém nás pan Berka nechal vznášet, prolétat a proplouvat jednak ulicemi virtuálního města a také digitalizovaným Langweilovým modelem Prahy.
Hodnocení našich studentů: 73,7%
… například jsme se mohli dozvědět o studijních pracích, kdy studenti vytvářejí svá díla a pak je ukazují na premiéře. Také jsme mohli vidět, jak je tato fakulta dobře vybavena a že nechybí ani nejmodernější technologie.
V této přednášce se profesor zaměřil spíš na způsob a výsledky své práce a nezatěžoval naše hlavy technickými a matematickými detaily.

Vzhledem k protažení návštěvy na IIM a následnému hledání správných dveří 815 jsme na začátek poslední přednášky přišli s „akademickou čtvrthodinkou“ zpoždění po předpokládaných 15:45. Ing. Pavel Puričer z Katedry radioelektroniky přesto neztratil vstřícnost, ochotu a upřímné zaujetí pro prezentované téma Radiové a detekční navigační systémy. Vysvětlení principu sekundárního radaru, satelitních navigačních systémů či využití RDS k detekci polohy v automobilové navigaci pestře doplňoval demonstracemi reálné komunikace v letovém provozu, měření síly signálu vícekanálovým satelitním přijímačem, užití nástroje u-center a upozorněním na zdroje flightradar24.com, geocaching.com.
Hodnocení našich studentů: 68,73%
Na závěr naší výukové části dne jsme se vyšplhali až do 8. patra. V přecpané místnosti připravené pouze na poloviční množství vědomostí chtivých studentů jsme se dozvěděli o problematice radarových signálů a družic, o soupeření navigačních systémů GPS a jeho ruské napodobenině Glonass a o vytváření nových systémů – evropského Galilea a čínského Compassu. Naučili jsme se zrušit příjem signálu zakrytím přijímače nějakou částí těla, případně se nechat zavřít za užívání rušičky radarových signálů za pár dolarů. Tedy samé užitečné věci.
… možnost slyšet opravdové spojení mezi letadlem a dispečerem

Původně plánovanou podvečerní besedu s absolventem ČVUT jsme vzhledem k obsahovému překryvu s včerejší besedou zrušili a rychlejší studenti se mohli dostali na hotel „už“ kolem 17:30. S Janou Beruškovou a Katkou Vilhelmovou jsme nicméně zašli ještě do Národní technické knihovny v areálu ČVUT. Jedná se o vysoce estetickou i funkční architekturu se službami na špičkové úrovni, která odpovídá rozvinuté tradici knihovnictví v naší zemi.

autor: hamernik / vloženo: bře 9, 2013