Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

FEL pro středoškoláky – den druhý

Po pondělní exkurzi na FJFI pokračuje v úterý Zimní elektrotechnická škola tématem Aplikovaná elektrotechnika. V článku se dozvíte o čarodějných kejklích ve vysokonapěťové hale, o zákeřném odposlouchávání a leccos jiného.

Do druhého kola studijních aktivit vyráží studenti posíleni spánkem (výuka až od 9:30?!) a důstojnou snídaní. Sluší se v tomto místě pochválit naše účastníky za disciplínu, dochvilnost, trpělivost a samostatnost.

V úvodním bloku jsme byli nejprve ing. Tomášem Vaňkem, Ph.D. z Katedry telekomunikační techniky vedeni do teorie zabezpečení VoIP a následně jsme byli obeznámeni s praktickou podobou jak odposlechu hovoru pomocí nástroje Wireshark, tak konfigurace pro jeho šifrování. V praktické ukázce hráli vedlejší role telefonisté Martin Z. se Šimonem T. a hlavní roli neposlušné kabely a neposedná tlačítka. Zbylou část dvouhodinovky jsme trávili papírováním, účtováním a organizačními záležitostmi.

V jedenáct hodin dovedl naši skupinu doprovod do Haly vysokého napětí. Hala je impozantní svým prostorem a barevným efektem stínícího hliníkového obložení stěn. Používá se pro studijní, výzkumné i komerční zkoušky a testy pro energetiku, je vybavena zařízeními pro transformaci i měření napětí až do téměř 2 MV. Zde nám ing. Radek Procházka, Ph.D. z Katedry elektroenergetiky povídal o elektroenergetice. Stejně jako u ostatních přednášejících, i zde se studentům dostalo odpovědí na skryté a principiální otázky o tématu, mj. o aktuálních problémech přenosových soustav, o vykrývání špiček spotřeby i o využití stejnosměrného proudu při přenosu energie nebo v odlučovačích pevných částic v emisích výroby. To byl s námi už i Oldřich Ježek, aby zaskočil jako doprovod místo mne, vracejícího se pracovně do Berouna, a mohl vidět praktické ukázky výbojů. Páni inženýři nám předvedli efektní ukázky koronového výboje, elektrického výboje v silně nehomogenním poli a Teslův transformátor.

Následovala přednáška doc. ing. Jaroslava Svobody CSc. z Katedry telekomunikační techniky s prezentací o FEL s přehledem kateder a s nástinem vyučovaných oborů. Odborným tématem byla „Teleinformatika – Víte, že zprávy se dají přenášet i pomocí silnoproudých energetických vedení a sítí?“ Přednáška se, žel, protáhla a na oběd nezbylo mnoho času. Přehled o technické menze nabitý včera (vlevo minutky, vpravo hotovky) tak bude znovu využit až zítra.

Po pauze jsme se přesunuli – tentokrát společně s budějovickými a rožnovskými – do laboratoře Mikroelektronika, kde přednášel ing. Jiří Jakovenko, Ph.D. z Katedry mikroelektroniky o historii integrovaných obvodů a o současných technologiích výroby. Studenti dostali do ruky zpracovaný křemíkový plát obsahující jádra integrovaných obvodů.

Oficiální část úterní výuky končila přednáškou „Jak může elektronika pomáhat“ ing. Jana Havlíka, Ph.D. z Katedry teorie obvodů. Během přednášky proběhla ukázka lékařských diagnostických přístrojů.

Po pauze, během které jsem převzal funkci pedagogického doprovodu zpět od kolegy Ježka a seznámil se s vrátným panem Maternou při improvizaci na téma neobsazená místnost s klíčem, jsme se sešli na neformální besedě s naším absolventem Janem Štembergem. Na FEL se věnuje třetím rokem multimédiím, zejména zvuku, a dokončuje bakalářský stupeň. Otevřeně a srozumitelně líčil svoje studentské zkušenosti a ochotně odpovídal na všechny otázky. V jeho hodnocení studia na FEL jednoznačně převažovala pozitiva, aniž by přitom zastíral jeho náročnost.

Na hotel jsme dorazili krátce před sedmou hodinou večerní.

Z poznámek studentů:
… zaujala mně přednáška o VoIP přenosech a o tom, jak se bránit proti telefonním odposlechům a co se děje, když není hovor zabezpečený.
… Vynikající úroveň laboratoří mi sebrala dech. …
… následované návštěvou haly vysokého napětí – úžasný zážitek, nádherné pokusy …
Den začal přednáškou o VoIP telekomunikaci i s praktickou ukázkou, při které si naši studenti volali speciálními telefony z první lavice do druhé. Pak … jsme se dozvěděli mnoho o elektrárnách a složitosti rozvodu energie. … V podvečer proběhla pro nás velice užitečná beseda s absolventem našeho gymnázia studujícím nyní na FELu, který nám povídal o životě na ČVUT a předal nám mnoho svých osobních zkušeností.
Úterý má zjevně mnohem méně hodin, než jiné dny. Jedině tak si vysvětluji to, že jsme neustále nestíhali konce přednášek.

autor: hamernik / vloženo: bře 8, 2013