Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

FEL pro středoškoláky – den první

Mimořádná příležitost seznámit se s prostředím, organizací studia, zázemím fakulty, jakož i možnost získat zkušenosti od starších elektrotechniků naskytla se dvanácti našim studentům. Jak prožili první den týdne na zkušené na FEL ČVUT, se můžete dočíst v následujících odstavcích.

Fakulta elektrotechnická ČVUT pořádá pro studenty středních škol propagační a vzdělávací aktivitu Zimní elektrotechnická škola, na které vyučují zejména pracovníci Katedry telekomunikační techniky. ZEŠ je financována v rámci širšího projektu Popularizace vědy a výzkumu ČVUT operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Vzhledem k nespornému informačnímu, motivačnímu a vzdělávacímu efektu pro technicky orientované nadané studenty jsme se zapojili do aktivity a společně s dalšími dvanácti studenty ze středních průmyslových škol v Českých Budějovicích a Rožnově pod Radhoštěm jsme naplnili druhý turnus ZEŠ.

Na FEL do Dejvic je to coby kamenem dohodil (pokud nejste z Rožnova nebo Budějovic), takže sraz v poledne 3.4.2013 s Myladou Balounovou, organizátorkou našeho pobytu, jsme stihli s velkou rezervou. Po úvodní řeči zástupce pořádající katedry Prof. Ing. Dušana Maga, PhD. a obědu v Technické menze, jsme se s lehkým zpožděním přesunuli z Dejvic metrem a procházkou po nábřeží do Břehové ulice číslo sedm, hned za Rudolfinem.

Tam nás čekal ing. Libor Škoda z Katedry fyziky s prezentací Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské. Představil v ní ČVUT jako nejstarší technickou univerzitu ve střední Evropě (založena 1707) a pramáti dnes samostatných VŠE, VŠCHT a ČZU. Jako silné stránky FJFI pak uvedl technologické zázemí (jediná škola na světě vlastnící jak školní štěpný reaktor – VRABEC – tak fúzní tokamak – GOLEM), zapojování studentů do výzkumu, ve srovnání s většími fakultami individuální přístup vyučujících ke studentům, spolupráci se zahraničními institucemi, široké možnosti uplatnění absolventů na trhu práce a zejména vedení studentů ke kritickému myšlení.

Středoškoláky pan Škoda zve na Týden vědy (16.-20.6.2013) a letní prázdninovou školu TCN. Poté následovali tři kratší přednášky zástupců pracovišť, jimiž vedla následující exkurze. Mgr. Hana Bártová prezentovala podporu své domovské Katedry dozimetrie a aplikace ionizujícího záření účastníkům soutěže SOČ, ing. Alois Motl, CSc. promluvil o jaderné chemii a jejích aplikacích v chemickém výzkumu, energetice a zdravotnictví a Bc. Edita Broumová z Katedry fyziky popularizovala plazma, jadernou fúzi a technologické řešení jejího řízení v tokamacích.

Od šestnácti hodin jsme rozděleni do tří skupin prošli v půlhodinových blocích pracoviště všech tří vystupujících. My berounští jsme nejdříve sestoupili ke školnímu tokamaku GOLEM. Má to být druhý nejmenší tokamak na světě (a vůbec nejmenší funkční). V nevelké místnosti jsme pohlédli do nitra tokamaku, kam by se dle naší průvodkyně sotva vešel křeček, nechali jsme si přehrát záznam výboje, vyslechli jsme historky o sestavování, provozu a haváriích tokamaku a po objevení generátoru chaosu vyrazili jsme do druhého patra na Katedru dozimetrie a aplikace ionizovaného záření.

Tam jsme u informačních panelů vyslechli povídání o metodách lékařské diagnostiky a léčebných přístrojích využívajících ionizující záření (CT, γ-nůž) a po dalším přesunu v rámci katedry jsme zkoušeli měřit radioaktivitu různých předmětů od vzorků jáchymovského smolince po barvený porcelán. Na závěr této návštěvy nám naši průvodci předvedli moderní optické prvky pro měření dávek radioaktivity.

Následovala další navigační zkouška naší prostorové orientace při cestě na Katedru jaderné chemie ve třetím patře. Budova FJFI připomíná bludiště asi i za normálních okolností – natož při stavební rekonstrukci.

Na katedře jsme byli nejprve vyzkoušeni z druhů radioaktivity. Shledáni hodnými dalších informací postoupili jsme k inspirativní tabulce prvků a jejich izotopů. Zde následovala další fáze zkoušení z možností stínění proti různým typům záření a ukázka materiálů v jednotlivých fázích výroby paliva do článků pro jaderný reaktor. Soudě dle pohotových odpovědí sextánů jsme patrně při zkoušení obstáli. Při odchodu byla formálně přeměřena kolegyně Vilhelmová, moc-li byla ozářena.

Exkurze na FJFI byla u konce. Vyzvedli jsme věci uložené ve studovně a posléze další zavazadla ponechaná na FEL a tramvají posunuli jsme se o pár kilometrů blíže k Berounu – do Hotelu Krystal nad přehradu Džbán. Rozlosování do dvou- a jednolůžkových pokojů proběhlo podle pravidel a před devatenáctou hodinou nechali studenti své znavené údy konečně odpočinout.

Z poznámek studentů:
První den jsme navštívili termojaderný fúzní reaktor. … nejvíc mě zaujali technické parametry. Uvnitř reaktoru bude vznikat plazma o teplotě 150 milionů Kelvinů …
… TOKAMAK. Bylo zajímavé, jak se uvnitř přístroje vytváří plazma, které my známe pouze v podobě ohně, blesku, Slunce …
… Budova jaderky byla celkově zajímavá, protože kvůli částečné rekonstrukci nás vedli různými spletitými chodbičkami a výtahy s nápisem „Mimo provoz“.
Velice zajímavá byla přednáška o jaderné fúzi, ve které nám paní vtipně a přesto odborně vysvětlila, co je to plazma a jak se s ním pracuje … Také nás zaujala speciální sbírka vetešnictví, na které nám pracovníci fakulty předvedli, že nejen smolinec z Jáchymova může být radioaktivní, ale že bychom si měli dávat pozor i na malé roztomilé porcelánové pejsky obarvené uranovými barvami. Dokonce jsme sami mohli speciálními přístroji změřit, co všechno vydává radiaci a v jaké míře.

autor: hamernik / vloženo: bře 4, 2013