Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Z deníku ICT koordinátora

S koncem školního roku se učitelům sluší uklidit si pracovní stůl, převést květiny do režimu přežití prázdnin a - jste-li ICT metodikem - sepsat záznam své činnosti. Čtěte tedy co, kdy, s kým a jak jsem letos na našem gymnáziu koordinoval v oblasti IT.

Má činnost je zčásti rutinní a zčásti nikoliv. Mezi rutinní pracovní náplň patří správa uživatelů (v případě nových zaměstnanců i jejich počáteční zaškolení), správa stanic v kabinetech a učebnách (zahrnující opakovanou kontrolu a aktualizaci), správu síťové infrastruktury (včetně bezdrátové sítě, kterážto byla svou otevřeností opakovaně zdrojem potíží), správu serverů a dat počítaje v to pochopitelně zálohování a publikaci na webu. S bezdrátovou sítí pomohl přesun jejího řídícího systému na jiný počítač, než na kterém byl loni. Úroveň a bezpečnost zálohování je oproti minulým letům vyšší díky využití NAS pořízeného v rámci realizovaného projektu. Ten je využit pro zálohování dat kabinetní i studijní sítě.
Mé ne-rutinní činnosti jsou zčásti ryze technické a z větší části se dotýkají výuky. Kdesi na pomezí obého byla lehce pikantní výměna a konfigurace centrálních hodin na přelomu ledna a února, kdy si vinou končící životnosti vestavěné baterie hodiny usmysleli, že budou zvonit a zvonit, dokud někdo neřekne “hodinky dost!”.
Spíše technickou záležitostí byla instalace rackových PC obdržených darem od našeho absolventa Josefa Lišky, majitele firmy Virtualmaster. Svými specifiky limitují tato PC instalaci, zapojení i použití, nicméně své místo v učebně 113, která byla vybavena ethernetovými rozvody o loňských letních prázdninách, nepochybně našla.
Započatá spolupráce s panem Liškou a jeho přáteli pokračovala i v jiných oblastech. On sám je ke spolupráci s námi patrně motivován rostoucím trendem zvyšování zájmu mladých lidí o techniku skrze aktivity nestátních subjektů. Po výborné loňské zkušenosti s programováním Lego WeDo robotické stavebnice jsem uvítal jeho podnět na zapojení do známé týmové programátorské Robosoutěže pořádané Katedrou řídící techniky FEL ČVUT. Pod vedením pánů Lišky a Vítka a následně i samostatně se scházeli septimáni v průběhu celého roku a kvintáni v jeho závěru nad stavebnicí Lego Mindstorm laskavě zakoupenou naším SRPŠ. Za účelem programování řídící jednotky stavebnice jsem do jedné laboratoře nainstaloval vývojové prostředí Eclipse a ovladače pro stavebnici.
Kromě Mindstorm jsem pro studenty seminářů IVT využil nabídku dvou přednášek pana Kaipra (rovněž prostřednictvím pana Lišky) o Javascriptu.
Zatímco do Robosoutěže se náš tým letos zapojit nestihl, soutěže Informatický bobřík se úspěšně zúčastnilo pět sextánů. Sextáni se také zapojili do aktivity pořádané Katedrou telekomunikačních technologií FEL ČVUT. Letos se neopakoval týdenní pobyt vybraných studentů na ZEŠ, místo toho jsem spolukoordinoval termíny a motivaci při tvorbě výstupů na téma „Aktivity nejvýznamnějších světových firem z oblasti informačních a komunikačních technologií“ v rámci Elektrotechnické olympiády.
Kromě administrace této soutěže jsem realizoval technické části dalších testování, soutěží a zkoušek od nestátních (SCIO, zapojení kvarty do soutěže CEMACH, jazykové certifikační testování FCE iniciované kolegyní Petrou Skálovou) i státních zadavatelů. Z nich emočně nejnáročnější je tradičně obsluha systémů státní maturity.
V průběhu roku jsem též obsluhoval požadavky kolegů vyučujících na IT, zejména instalací notačního software Musescore pro hudební výuku a obslužného software pro systém měřící techniky Vernier.
Ve druhém pololetí jsme se na základě podnětu kolegů vyučujících i doporučení ČŠI vrátili k zápisu elektronické třídnice. Doinstaloval jsem proto potřebný serverový i klientský software a školil a pomáhal kolegům s vedením třídnice. Příští rok bude následovat ostrý provoz pro všechny třídy.
S vyučujícími IVT jsem spolupracoval na inovaci ŠVP pro nižší gymnázium, poskytl jsem jim zpětnou vazbu po hospitacích a snažil se pomoci radou, skutkem i doporučením.
V červnu proběhli dvě motivační akce s podtextem IT, na jejichž pořádání jsem se podílel: na besedu přišel do školy David Vávra a na návštěvu CERNu do Ženevy jsem doprovázel autobusový studentský výjezd pořádaný Věrou Šimonovou. Návštěva CERNu navazovala na březnovou mezinárodní aktivitu Masterclasses, pro niž jsem spolu s jedním z organizátorů Zdeňkem Doležalem připravil počítačovou učebnu zejména instalací software Hypathia.
Kromě podnětů ze všech výše zmíněných činností a událostí pro mě bylo informačně přínosné i dvojí návštěva výkonného ředitele Computerhelpu Pavla Trnky na téma novinek v nabídce software Microsoftu a jeho licencování.

autor: hamernik / vloženo: čec 3, 2014