Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Bude nám stoupat zemní plyn z břidlic přímo do hořáků vařičů?

Ve středu 11. dubna se naši studenti druhého, třetího ročníku, zájemci z řad maturantů a neobvykle dlouhý zástup vyučujících sešli na besedu. Našláplý sál školy. Možná to byl zájem si prohlédnout berounskou starostku Ing. Šárku Enderlovou, která navštívila poprvé naši školu, v celé její eleganci, nebo starost o zachování čistoty podzemních vod a docela příjemného krajinného rázu okolí našeho města.

Doc. RNDr. Oldřich Fatka, CSc. z Přírodovědecké fakulty UK v Praze je nejen světovou geologickou kapacitou, ale i vynikajím pedagogem. Přehledný, logický, srozumitelný výklad, otevřená odpověď na každou otázku. „Jaké množství spotřeby zemního plynu by se v ČR dalo tímto způsobem pokrýt? Jsou jiné šetrnější technologie těžby zemního plynu z břidlic? Jak působí kyselina chlorovodíková a toluen, které se injektují do podloží, na lidské zdraví? Jak se díváte na těžbu zemního plynu z břidlic ve srovnání s těžbou vápence v okolí Berouna? Jak je možné, že MŽP nezmiňuje ve své zprávě to, že Český kraj je chráněným krajinným územím? Proč chtějí zahraniční těžaři dělat průzkumné vrty, když podle vás každý geolog ví, že v Barandienu se téměř žádný plyn nenachází? Jak se přistupuje k těžbě v Polsku, jak ve Francii, jak v USA? ...?“ Pan docent předkládal fakta, nevyvozoval závěry. To nechal na každém ze studentů.

Beseda trvala místo předpokládaných 45 minut o celou hodinu déle. Skutečně bravurně odehraný „koncert pro housle a klavír“ v dialogu Ing. Enderlové a doc. RNDr. Oldřich Fatky, CSc. sklidil zasloužený postlesk posluchačů.

P.S. doc. RNDr. Oldřich Fatka, CSc. má hluboké rodinné kořeny na našem gymnáziu. Maturoval zde v roce 1932 jeho dědeček a padesátých letech jeho rodiče!

autor: lidinsky / vloženo: dub 12, 2012