Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Veni, vidi, vici - aneb přišli jsme, mluvili jsme, zvítězili jsme

Byla středa 30.března 2011 a debatní tým našeho gymnázia se vydal na krajské kolo soutěže Cestou do Parlamentu. Pro ty, kteří nemají představu, co je její podstatou – účelem této soutěže je naučit se debatovat na úrovni (ne jako naši politici), hledat argumenty, ctít soupeře a dokázat obhájit dané stanovisko. V den samotné soutěže jsme zúročili týdny příprav, hledání informací a také tréninku. Velkou oporou nám byli starší spolužáci, kteří už soutěží prošli, a tak nám předávali své zkušenosti. Díky jejich radám a obětovanému času jsme tak byli připraveni na různé situace.

            A jak soutěž probíhala? Náš desetičlenný tým byl postaven celkem proti třem soupeřům, před kterými jsme museli obhajovat daná stanoviska a vhodně reagovat na jejich protiargumenty.

           Nervozita, stres a napětí. To jsou pocity, které nás doprovázely po celý soutěžní den. Po každém vítězném kole z nás sice trocha napětí opadla, ale zároveň jsme cítili nejistotu před dalším bojem.

            Na konci soutěžního dne jsme tam stáli jako vítězové. Cítili jsme velké zadostiučinění za hodiny práce a příprav, které jsme tomuto cíli věnovali. A tak, přes všechny pochyby některých našich profesorů a spolužáků – my jsme to zvládli!!! Zbývá už jen doufat, že podobně úspěšní budeme i v Senátu. Držte nám palce!

            Poděkování patří všem lidem, kteří nám věnovali svůj čas a měli s námi trpělivost. Děkujeme. Dík také patří všem profesorům, kteří nás kvůli tréninku uvolňovali z hodin. A v neposlední řadě děkujeme také paní profesorce Martině Kykalové, která celou přípravu týmu zorganizovala a všechny nás podporovala. Velice si toho ceníme!

 Debatéři

autor: polednikova / vloženo: dub 15, 2011