Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Seminář Finanční gramotnost pro studenty a pedagogy na SŠ

Pojem „finanční gramotnost“ se v současné objevuje ve školních programech. Studenti chápou, že mnohdy není snadné peníze vydělat, že je velmi jednoduché si je půjčit, ale velice zdlouhavé a drahé peníze vrátit… Někteří porozuměli, že žádná sleva není zadarmo. Řada z nich si současně s prvním kapesným umí sestavit i svůj osobní rozpočet. Základy finanční gramotnosti jsou dnes nezbytnou součástí vzdělání. Mgr. Dušan Tomčo ze společnosti Broker Expert nabídl takovou možnost studentům maturitních tříd naší školy.

            Celý seminář je koncipován formou hry s několika vloženými informačními vstupy, které pomáhají hráčům lépe zvládnout a ovlivnit celkový výsledek. Moderovaná hra je určena pro školáky, studenty i dospělé. Během tříhodinového semináře si účastníci prožijí virtuální život. V různých životních situacích poznávají finanční produkty, učí se správně zacházet s rodinnými penězi a budovat rodinné bohatství.

            Projekt „VirtuLife“ pomáhá na desítkách škol v ČR ve výuce ekonomické a finanční gramotnosti. Hra je určena pro skupiny hráčů, přinese jim poučení i zábavu. Během tří hodin si účastníci semináře prožijí virtuální život rodiny od narození dětí po odchod do penze, naučí se orientovat ve finančních nástrojích, dostupných na trhu,vyzkouší si prožít standardní i méně obvyklé životní situace a jejich ekonomické důsledky v rodinném rozpočtu.

            Letos na podzim si hru zahráli studenti 4.A, 4.B, brzy si ji zkusí i oktáva, zúčastnili  se jí také někteří učitelé matematiky a ZSV.

Mgr. Dušan Tomčo

autor: polednikova / vloženo: lis 4, 2011