Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Nous avons parlé français

První dubnový týden se ve 35 rodinách našich studentů mluvilo francouzsky (popř. anglicky, či rukama-nohama). Tradičně jsme přivítali studenty z Vizille! V neděli, 1. dubna jsme společně navštívili představení baletu Šípková Růženka v Národním divadle. Francouzi byli nadšeni velkým klasickým baletem, jako bonus dostali ještě návštěvu muzea A. Muchy a večerní procházku Prahou… Pondělí bylo věnováno Terezínu a Lidicím, úterý pražskému muzeu moderního umění Kampa a jeho interaktivním dílnám v angličtině a francouzštině a středa patřila Karlovým Varům. Při procházce prosluněným městem všichni ochutnávali nejen prameny, ale i oplatky.

 

            Poslední den pobytu tradičně věnujeme návštěvě  nižborské sklárny a společnému kulturnímu programu v sále školy. Tentokrát zahráli klavíristé Eva Bělohlávková, Eliška Švecová, Ondřej Blín, Jindřich Šalka, zazpívaly Anna a Marie Šupovy a Viktorie Šimůnková, Matyáš Procházka hrál na violoncello, zatančili Tereza Marešová a Alex Chalupník…Ale to nebylo všechno. Naše francouzské kamarády jsme zapojili do sborového zpěvu v češtině i ve francouzštině a nakonec jsme jim ukázali naši tradici tanečních kurzů – naučili jsme je českou polku (aspoň základy).

            Když jsme se večer loučili, ukáplo pár slziček, všichni jsme měli radost z příjemně stráveného společného týdne, z nově navázaných přátelství. Neloučíme se nadlouho …do Francie odjíždíme  24. května!

autor: polednikova / vloženo: dub 9, 2012