Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Návštěva izraelského velvyslance Garyho Korena na naší škole

Ve čtvrtek 24. října navštívil naši školu nový mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Izraele, pan Gary Koren, který působí v České republice od 3. září 2013, kdy předal prezidentu republiky své pověřovací listiny. Jeho vystoupení a poté i beseda s více než stovkou studentů probíhaly v angličtině a dotkly se nejen politických problémů Blízkého východu, ale i každodenního života Izraele, studijních možností v této zemi a také historie česko – izraelských vztahů.

Pan velvyslanec mimo jiné hovořil o geopolitické situaci své země: srovnával vztahy České republiky s jejími sousedy se situací v Izraeli: „Můžete běžně zajet do Vídně, do Bratislavy, do Berlína – za přáteli, na koncert, na výstavu…to naši obyvatelé nemohou.“

Mluvil o školství, úrovni tamních vysokých škol. Vyzdvihl zejména Univerzitu v Jeruzalémě, kde sám studoval a technickou univerzitu Technion v Haifě, která se řadí mezi nejlepší školy  na světě. Všude tam lze studovat v angličtině, stačí základní kurz hebrejštiny, aby se člověk necítil ztracený…

Zdůraznil technickou vyspělost své země, např. 90 % procesorů vyráběných společností Intel pochází z Izraele. A připomněl 12 nositelů Nobelových cen z řad izraelských občanů!

Na webových stránkách izraelského velvyslanectví si můžeme přečíst velmi pochvalná svědectví o vzájemných vztazích našich států:

„Vztahy mezi Izraelem a Českou republikou byly výjimečné od samého svého počátku. V roce 1947 Československo na půdě Valného shromáždění hlasovalo ve prospěch Rezoluce o rozdělení tehdejšího britského mandátu Palestina, a bylo mezi prvními zeměmi, které uznaly stát Izrael, stalo se tak čtyři dny po vyhlášení nezávislosti Izraele 18. května 1948. Především pak Češi pomohli naší zemi přežít v těžkých prvních dní její existence, když poskytli Izraeli nejen vybavení, ale i výcvik letectvu nově vzniklého státu. Tato podpora byla a je svědectvím, jak silné vztahy obě země sdílely v minulosti a sdílejí i dnes. Politika komunistického režimu donutila Čechy násilně přerušit diplomatické vztahy s Izraelem, nicméně v okamžiku, kdy byl český národ znovu schopen demokraticky zvolit svůj vlastní osud, byla pouta mezi našimi národy obnovena a diplomatické vztahy znovunavázány.“

Pan velvyslanec podpořil také účast studentů v soutěži CEMACH (hebrejsky výhonek, klíč k poznání). Jedná se o jedinečnou soutěž, která se zabývá poznáváním moderního Izraele.

Jejím účelem je seznámit studenty středních škol se současným Izraelem jako moderním, úspěšným a demokratickým státem, atraktivním pro cestování, obchod, vzdělávání i kulturní obohacení. Vedle toho by měli soutěžící získat dovednosti užitečné pro další studium i pro život. V průběhu školního roku 2013/2014 připraví studenti kreativní projekty v literární, výtvarné a internetové disciplíně.

Vzácná návštěva byla příležitostí nejen vyzkoušet si, jaké to je poslouchat výklad v angličtině a klást otázky na nelehké téma, ale zároveň nás seznámila se životem v Izraeli a se zajímavým člověkem, jakým je pan Gary Koren.

autor: polednikova / vloženo: říj 31, 2013