Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Návštěva ze země granátového jablka

Granátové jablko je národním symbolem Ázerbájdžánu! Jméno této vzdálené země voní dálkou a exotikou. Měli jsme štěstí, naši školu navštívil velvyslanec Ázerbajdžánu pan Tahir Taghizadeh. Ázerbajdžán a Česká republika jsou země přibližně stejně velké s podobným počtem obyvatel. Dělí nás vzdálenost necelých čtyř hodin letu. Na poslední letní olympiádě v Londýně jsme my i Ázerbajdžánci získali stejný počet medailí – deset! Mluvíme však zcela odlišnými jazyky, čeština je z rodiny jazyků indoevropských, ázerbájdžánština patří do skupiny turkické. Přesto jsme si s panem velvyslancem porozuměli. Mluví totiž perfektně česky.

Seznámil nás s historií své země, s problémy, s nimiž se její obyvatelé potýkali i potýkají. Hovořil o ekonomickém rozvoji Ázerbajdžánu, založeném na těžbě ropy a zemního plynu. Dověděli jsme se, že 28 % ropy, kterou spotřebujeme  v České republice za rok, pochází z ropných polí v okolí Baku. Stejně tak kopřivnická Tatra dodala za posledních osm let do Ázerbájdžánu 500 náklaďáků!

Otázky studentů směřovaly nejen k jeho vynikající češtině, ale i k politicko-historickým okolnostem, které ovlivňují oblast Kavkazu. S překvapením jsme zjistili, že v roce 2015 bude Baku, hlavní město Ázebajdžánu, hostit historicky první Evropské olympijské hry.

            Spolu s panem velvyslancem přicestoval i novinář Eldar Valiyev. Doplnil jeho vystoupení prezentací o  těžbě ropy a jejím přínosu pro ázerbajdžánskou ekonomiku, ale také  krátkým filmem o krásách této země.

            Stovka studentů naší školy prožila další unikátní setkání se zajímavým člověkem, jakým je  velvyslanec Ázerbajdžánu v České republice pan Tahir Taghizadeh.

            A překvapení nakonec, dárek od pana velvyslance  – ochutnávka šťávy z pravých granátových jablíček.

autor: polednikova / vloženo: pro 3, 2013