Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

GAME OVER

Sál pojišťovny ožil 25. a 26 listopadu hudbou, zpěvem, tancem, hrami… Pořádali jsme tradiční školní Akademii – na téma „hry“: Game over. Školní Akademie je na berounském gymplu vždy významnou událostí, možná proto, že se koná jednou za dva roky. Večer se nesl v duchu hraní na hudební nástroje, her s míčem, hraní si na tanečníky, zpěváky, herce, jeviště hrálo proti hledišti, studenti hráli s učiteli. Na pódiu se vystřídali studentky a studenti od nejmladších primánů až po důstojné maturanty. Tradiční vystoupení, jako byl pěvecký sbor, krátké divadelní scénky, gymnastika, taneční čísla střídaly novinky – školní orchestr, houslové kvinteto, yoyo!

V roce 2006 David Vávra, náš bývalý student, dnes špičkový programátor, převedl naši školu do světa her.  Možná měl tehdy obavu, co tomu řeknou učitelé, rodiče a spolužáci… Dnes víme, že stát se součástí IT her je něco jako vstoupit do dějin nových médií! Během dvou dnů Akademie jsme nová média podporovali!

 Při podobných představeních bývá zvykem vypínat mobilní telefony. My jsme naopak poprosili diváky, aby si připravili své mobily s připojením na internet. Na stránkách www.gymberoun.cz totiž objevili celý program, doplněný o jména všech účinkujících. A místo potlesku diváci mohli mávat rozsvícenými telefony. Pomohli nám vytvořit krásný výtvarný efekt.

 Albert Einstein jednou řekl „Hra je jeden z nejefektivnějších způsobů, jak zjednodušit život. Přesně to jsme dělali jako děti, ale v dospělosti jsme si hrát zapomněli.“ A právě toho jsme chtěli dosáhnout – hrajeme si, učíme se, vzájemně si pomáháme, podporujeme se. I tato Akademie byla jedinečná, výborné výkony účinkujících by nebyly možné bez pomoci „technické čety“ a bez podpory diváků – rodičů, prarodičů, kamarádů a spolužáků.

Dík. Polednice

A ještě pár postřehů a názorů:

Rosalie Machartová, prima

Na letošní akademii GJB se přihlásilo mnoho odvážlivců. Jak jedinců, dvojic, tak i celých tříd. Tančilo se, zpívalo a hrálo. Vystoupil zde i nově založený orchestr pod vedením Davida Klimeše.


Celý program trval přibližně tři hodiny, k tomu dvacetiminutová přestávka. Celkem se hrála čtyři představení, jedno pro žáky, další pak pro rodiče.

Všichni žáci sklidili veliký potlesk a svým vystoupením zaujali posluchače.

Mě osobně se nejvíce líbila scénka s názvem Popoluška ztvárněná žáky 3. B, také pěkná byla scénka Kubrt, kterou zahrála dvojice Ondřej Blín a Tomáš Brůžek.

Naše třída prima si připravila krátkou pohádku, která ve finále dopadla úplně jinak, než se očekává. Snažili jsme se do našeho vystoupení zapojit nějakým způsobem i diváky, hrála skoro celá naše třída. Celé naše vystoupení s námi připravovala a nacvičovala paní učitelka Jana Zděradičková.

Přípravy na akademii se začaly řešit již měsíc předem. Vše se bez jakýchkoli problému stihlo a výsledkem byla krásná a povedená akademie. 

Tereza Roztočilová, kvarta

Letošní akademie byla velmi povedená. Celé týdny jsme zkoušeli a pilovali představení k dokonalosti, a i přes naši únavu a vyčerpání potlesk diváků stál za to. Spousta vystoupení počínaje zpěváky a muzikanty, přes tanečníky a yoyery, až po scénky a pohádky. Všechna představení byla velkolepá a nemohu říci, které se mi líbilo nejvíce, ale všechna sklidila potlesk. Pro nás účinkující bylo úterý velmi vyčerpávající, jelikož jsme začali už ráno generálkou a až na malou přestávku na oběd jsme strávili celý den v předsálí a s trémou vyčkávali, až na nás přijde řada. Když ve středu večer utichla hudba, zhasla světla a my se vraceli do svých domovů, byli jsme rádi, že už nám to skončilo, ale zároveň jsme byli šťastní, že se nám povedlo vykouzlit pár úsměvů na tvářích diváků.

Lipinská Markéta, prima

Myslím, že letošní Akademie pod názvem Game Over se velmi povedla. Byla hezká i zábavná. Součást tvořila třeba živá opona. Program byl rozdělen na dvě části.

Večerem nás prováděla Dominika Vrecionová. Třicet sedm představení od zpěvu, pohádek, až po tancování. Prvním vystoupením byla předehra 3. A, dále jste mohli vidět například školní orchestr nebo sbor, sóla i vystoupení celých tříd.

My, prima, jsme hráli upravenou verzi Sněhurky. Myslím, že se nám povedla. Diváci se pobavili. Pohádka začala příchodem Teda a Rózy, kteří pustili celou pohádku. Součástí byly také cedule, na kterých jste mohli pozorovat, co se s pohádkou děje. Když Ted pohádku stopnul, postavy se zastavily a zvedla se cedule – stop.

Nakonec byl tanec s překvapením, neboli finále. Myslím, že se Akademie všem líbila.

Matouš Hofmeister, prima

Tento ročník akademie byl uspořádán tak, abychom ve svůj prospěch co nejvíce využili přísloví: Kdo si hraje, nezlobí (hráli jsme si a nezlobili). Her bylo ke zhlédnutí spousta druhů (taneční, divadelní, pěvecké…). Důvod proč mluvím (píši) o hrách, je prostý: každá hra končila u skákaček a dalších her nenáviděnou cedulí: GAME OVER.

A co další????

Kristýna Pechová, kvarta

Je spousta slov, kterými se dá popsat letošní akademie. Zajímavá, náročná, legrační, dlouhá, neobyčejná...
Hned brzo ráno se začalo se zkoušením, nejdříve pouze zhruba a pak přišla generálka. Po ní krátká pauza a jelo se načisto. Mohli jsme vidět spoustu různých druhů představení od sólových zpěváku, přes yoyaře až po záverečné překvapení Neříkej mi baby. Není možné říci, který výkon byl nejlepší, každy skvěl originalitou. Všichni vystupující odvedli kus práce, a ocenit se musela obzvláště jejich odvaha.
Odbila desátá hodina a představení se chýlilo ke konci. Když se už všechno odtancovalo, odzpívalo a odehrálo, vystupující se po velmi náročném dni konečně odebrali domů do postele. Ráno, nebo spíše dopoledne jsme se probudili do nového dne s tím, že si musíme připravit úsměvy ještě jednou na naše poslední vystoupení.
Řekla bych, že přestože jsme si to všichni užili, jsem si jistá, že se každému z nás ulevilo, když jsme ve středu usnuli s vědomím, že máme další dva roky volno.

autor: polednikova / vloženo: pro 4, 2014