Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Nevšední zážitky ve vlaku bez oken

(O. Chocová) Je středa 30. května a sekunda po 3. vyučovací hodině odchází svižným krokem směr berounské nádraží. Vlastně nevíme, co nás přesně čeká. Máme informaci, že se jedná o akci prevence proti drogové závislosti. Proč ale přednáška nebo prezentace ve vlaku?

Za chvíli ale máme jasno. Lektoři, pracovníci Středočeského krajského úřadu, fotograf nás vítají a my vstupujeme do vlaku bez oken. Stěny vypadají jako vnitřek těla – cévy, svaly, orgány. Usedáme na osvětlené sedačky a z postranních televizorů na nás mluví jeden z tisíců anonymních, kteří podlehli drogám. Na velkém plátně se poté odvíjí příběh, který se tak často stává a je modelovým příkladem lidských selhání. Jsme svobodní a máme právo volby, buď do pekel, nebo tady na zemi s těmi ostatními. Scény filmu pokračují a lektor se ptá, jak bychom se v dané situaci zachovali nebo co asi udělá postava filmu.
Část děje končí a my procházíme do vagónu vlaku, který je upraven skoro jako barrandovské ateliéry – bar, zničené auto havárií, policejní vyšetřovna, cela, psychoterapeutické oddělení. Jak uvedli v úvodu organizátoři celé akce, zapojíme všechny smysly, tedy i čichové. Místnost upravená jako noclehárna plná špíny, lahví, hadrů, ale i zvratků, stříkaček v nás vyvolávala pocity hnusu a nelibosti.
Příběh z filmu skončil. Jen některý z toxikomanů se dá na cestu návratu do společnosti, ti slabí končí ve vězení, předávkováním, sebevraždou.
Po necelých dvou hodinách odcházíme do školy. Z mého pohledu je sekunda nebývale klidná. Potkáváme tercii, která nás ve vlaku vystřídá. Zítra si určitě vymění své zážitky. Já věřím, že to, co jsme zhlédli, bude zážitek jen filmový.

autor: admin / vloženo: kvě 31, 2012