Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Primáni, čtvrťáci! Hurá do Prahy!

(Klára Nejedlá) V pondělí 29. 9. 2008 se za krásného slunečného dne uskutečnila exkurze studentů primy a 4. B v Praze za doprovodu odvážných paní profesorek Moravanské a Štěpničkové. Naším cílem byla světová výstava ALIVE francouzského fotografa Yanna Arthuse Bertranda a památná místa Pražského Hradu.

Na projektový den jsme se už řádně připravovali v předešlých dnech ve škole, a to tím způsobem, že jsme, my čtvrťáci, vymýšleli otázky týkající se exkurze pro primány, a abychom my nepřišli zkrátka, tak na oplátku primáni vymysleli otázky nám. Mimochodem s našimi poměrně jednoduchými otázkami se některé docela obtížné otázky primánů nedaly srovnat.

Exkurze začala ráno na Náměstí republiky, kde jsme měli všichni sraz a odkud jsme jen přes silnici přešli na světovou výstavu francouzského fotografa Yanna Arthuse Bertranda. Výstava pod názvem ALIVE zahrnuje 92 velkoformátových fotografií, které představují působivé snímky zvířat, která s námi sdílí prostor na Zemi.

Po pečlivém prohlédnutí a  po splnění otázek, měla následovat cesta na Pražský hrad spletitými uličkami Královské cesty. Ale ještě předtím než jsme vyrazili, každé dvojici čtvrťáků byla přidělena dvojice nebo dokonce čtveřice primánů. Pro někoho to byl nadlidský úkol - protáhnutí malých, neustále pobíhajících primánů, uličkami, davy turistů a pražskou dopravou, až na Pražský hrad bez ztracení a újmy na zdraví, ale nakonec to dobře dopadlo a myslím, že jsme to všichni zvládli na jedničku. Během cesty na Hrad jsme se zvládali stavět i na malých zastávkách např. u orloje na Staroměstském náměstí, u sochy Karla IV.  před Karlovým mostem, dále před barokním kostelem sv. Mikuláše a nakonec u domu U Dvou slunců, rodného domu spisovatele Jana Nerudy.

Před Pražským Hradem, na Hradčanském náměstí, už na nás čekala paní průvodkyně Khalupnyková, která nás po celou dobu doprovázela a tímto bychom jí chtěli poděkovat. Vstoupili jsme na 1. nádvoří, kde jsme mohli vidět nalevo okna Španělského sálu a přímo před námi Matyášovu bránu, kterou jsme prošli na 2. nádvoří, kde jsme si všichni společně zakoupili vstupenky a mohli jsme vyrazit na prohlídku velkého okruhu po Pražském hradě. Díky vstupence jsme mohli vstoupit do mnoha budov a místností.

Jako první jsme navštívili Starý královský palác s Vladislavským sálem, poté jsme se přesunuli do Jižní zahrady, kde jsme všichni vytáhli svačiny a přitom se kochali  krásným výhledem na Prahu. Dále pod taktovkou vínového deštníku paní průvodkyně následovala prohlídka baziliky sv. Jiří a procházka mezi malebnými domečky Zlaté uličky, na jejímž konci jsme se octli přímo před Daliborkou, což byla naše poslední zastávka naší vydařené exkurze. Plni nových informací a dojmů jsme se s prošlapanými botami, ale s úsměvem na tvářích všichni šťastně vrátili domů.

autor: admin / vloženo: říj 2, 2008