Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Studenti gymnázia ve Velkolomu Čertovy schody

Slunce odrážející se od ostrých hran teras Velkolomu Čertovy schody, obří automobily odvážející vytěžený vápenec ke zpracování do vápenek v areálu lomu, citlivě rekultivovaná a uklizená plocha tam, kde se už a nebo ještě netěží. A skutečnost, že se území, na kterém právě stojíme, nacházelo v devonu v prvohorách v blízkosti rovníku. A byl to korálový útes kypící životem. To všechno měli možnost zažít a uvědomit si studenti sekundy a kvarty 26. března 2007 při projektovém dnu Gymnázia Joachima Barranda.

Tímto bych chtěla poděkovat vedení Velkolomu Čertovy schody, že studentům našeho gymnázia umožnilo exkurzi do míst, kam se běžný návštěvník CHKO Český kras zřídkakdy dostane, přímo do areálu Velkolomu Čertovy schody.

S činností lomu a výrobou nás seznámili pan ředitel ing. Václav Korbel a pan ing. Daniel Šlosar.

Při prohlídce areálu jsme mohli obdivovat velikost lomů, jejich hloubku a barevnou škálu vápenců. Množství vytěženého a zpracovaného materiálu za rok si mnozí z nás ani nedokázali představit. Obrovské nákladní automobily, z nichž každý uveze najednou i 60 tun materiálu, se v areálu pohybovaly lehce a přirozeně.

Většina z nás si pod tlakem médií představuje, že Velkolom a Vápenky jen ničí naše životní prostředí. Přestože jsou lomy zcela určitě velký zásah do krajiny, budou za několik desítek let představovat významný krajinný prvek – po vytěžení bude jeden z nich zatopen a vznikne velká vodní plocha. V druhém lomu je plánované geologické muzeum, kde se mimo jiné návštěvníci seznámí s Očkovským  přesmykem, nebo-li ukázkou, jak se v geologické minulosti naší Země přesunuly starší silurské vrstvy vápence přes vrstvy mladší – devonské.

I sortiment výrobků Vápenky Čertovo schody pomáhá životní prostředí chránit. Vedle klasických výrobků pro stavební průmysl Vápenky vyrábějí materiály snižující kyselost půdy, materiály pomáhající čistit odpadní vody a eliminovat kouřové zplodiny spaloven a průmyslových podniků. V neposlední řadě jsou to i nové technologie ve stavebnictví, které při budování základů pro dálnice, pro velké areály nákupních středisek nebo základů rodinných domků snižují zásah do životního prostředí.

Věděli jste například, že místo vybagrování a odvezení mnoha tun materiálu při zahájení  výstavby budov a komunikací stačí vrstvu materiálu pod budoucím objektem prokypřit do hloubky několika decimetrů a spojit s vápenným substrátem.  Po ukončení chemické reakce se tato vrstva stane stejně pevná jako tradiční betonový podklad. Nikdo určitě nepochybuje, že se ušetří spousta pohonných hmot, prostoru pro skladování odtěženého materiálu a lidské práce.

Pan ing. Korbel, ředitel Velkolomu Čertovy schody, na závěr studentům zdůraznil, že vzdělání je cesta ke spokojenosti, štěstí i bohatství. A technické směry studia a cizí jazyky jsou dobrá volba pro úspěšnou profesní budoucnost.

Cesta domů jarní přírodou Chráněné krajinné oblasti Koda a krásné počasí spolu s pěkným turistickým výkonem určitě tenhle den zařadily k těm, na které budeme rádi vzpomínat.

autor: stepnickova / vloženo: bře 28, 2007