Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Vítězství v soutěži Cestou do parlamentu 2009

V 5. ročníku středočeského semifinále debatní soutěže „Cestou do parlamentu” zvítězil tým naší školy! 8. března 2009 jsme se sešli na Václavském náměstí a byli jsme připraveni udělat maximum. Postoupit do druhého kola ... postoupit do finále...a když už jsme tam – vyhrát.

Ráno situace rozhodně nevypadala tak optimisticky, ale jak se družstvo postupně prokousávalo jednotlivými koly, jak vzrůstalo jeho sebevědomi a jak nebojácně odráželo argumenty soupeřů, začali jsme věřit.

A pak to přišlo. Profesorka VŠE v Praze Vladimíra Dvořáková oznámila: ”Vítězem se stává Gymnázium Joachima Barranda Beroun.” Euforii z vítězství a postupu do celostátního kola si prožili: Karolina Gudasová, Tomáš Hrbek (6.S), Jana Dolejšová, Oldřich Klouček, Tereza Vicková, Natálie Postlerová, Petr Stuchlík (2.A), Petr Bělohlávek, Martin Endl (5.K), Jakub Martin (3.B). Tereza Vicková byla navíc vyhlášena jednou ze tří nejlepších diskutujících.

„Cestou do parlamentu“ je debatní soutěž pro studenty středních škol. Projekt si klade za cíl zlepšit schopnosti studentů středních škol debatovat, otevřeně se vyjadřovat, formovat a obhájit vlastní názor. Studenti se naučí dobře reagovat na protiargumenty, používat správné a věcné argumenty, přesvědčit ostatní o svých názorech, spolupracovat v týmu. Debatování je zároveň vede k zamyšlení nad problémy současnosti. Učí je zaujímat informovaný postoj k diskutovaným tématům a tříbit vlastní názor na věc, to vše formou, která je pro ně zábavná a přitažlivá.“ (www.agora-ce.cz)

Soutěž "Cestou do parlamentu" je výjimečná tím, že se jí účastníme nejen pro co nejlepší umístění (v ideálním případě pro vítězství), ale hlavně proto, že se v ní všichni naučí kultivované diskusi, argumentaci, respektování soupeře. Toto umění chybí mnoha dospělým. Je to soutěž, kde vlastně není poražených.

Soutěž organizuje společnost "Agora Central Europe", která sama zabezpečuje během února proškolení všech soutěžících přímo ve školách. Pro každé kolo jsou dva týdny před vlastní soutěží zveřejněna témata. Je tedy relativně dost času "trénovat" jak techniku mluvených projevů, tak obsahovou stránku diskusí.

U nás ve škole dobře funguje systém, kdy „bývalí“ účastníci soutěže pomáhají nováčkům. Letos nám pomáhali Jakub Hybš (8.O), Martin Smejkal (3.A) a do Prahy nás doprovodil Honza Dvořák (7.S). Tým doplnila i náhradnice Catalina Taranu (6.S) a František Kaláb, Jan Oberman (5.K), Pavlína Kočová, Jiří Straka (1.B), kteří sbírali zkušenosti. Laťka pro příští rok je totiž nasazena velice vysoko. Začátkem června pojedeme totiž na finále opravdu do Parlamentu České republiky. Držte nám palce!

autor: polednikova / vloženo: bře 19, 2009