Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

PEN klub je zkratka Poets, Essayists, Novelists - Terciáni navštívili PEN klub

(Patricie Mittigová, Marta Petrášová, tercie) Když naše češtinářka přišla do páteční vyučovací hodiny, sdělila nám, že příští středu pojedeme do Prahy na exkurzi, která nás určitým způsobem kulturně vzdělá.Většina tváří našich spolužáků byla rozjasněna nadšením, které bylo způsobeno zjištěním, že tento den nenavštíví školu. Ještě jsme se dozvěděli o mnohých detailech připravované akce, např.o místu a času konání, koho zde potkáme či na co se můžeme těšit. Nejhlavnějším bodem programu zajisté byla návštěva PEN klubu, což je zkratka Poets, Essayists, Novelists.

Poměrně chladného, mokrého a poněkud nemile vzhlížejícího rána se třída tercie pomalu sházela na vlakovém nádraží v Berouně. Na nástupišti přehlušil šum našich hlasů nepříjemně vysoký zvuk brzdícího vlaku, který oznámil, že náš výlet právě začíná…
Cesta uplynula nečekaně rychle a nyní už bylo starostí každého, jaký lístek na metro si koupit. Skrz mnoho podzemních cest jsme se dostali na již zmíněné místo konání -Klementinum. Vystoupali jsme do 5. patra a vešli do malé místnosti knihovny, kde nás okouzlil adventní věnec s hořící svíčkou, doplňující vánoční náladu. Atmosféru podporoval i nádherný výhled na Zlatou kapličku, tedy Národní divadlo. Zpočátku to vypadá, že se sem naše třída rozhodně nemůže vejít, ale nakonec se všichni usadili. Je tu však menší problém.Socioložka Jiřina Šiklová přednášející na Filozofické fakultě, hlavní aktérka celé akce, které nás má informovat o své nové knize Dopisy vnučce, stále nepřichází. Chvíle čekání nám dlouholetá pracovnice PEN klubu paní Libuše Ludvíková krátí informacemi o historii a smyslu této organizace. Důležitým faktem je bezpochybně rok 1922, kdy společnost ve Spojeném království vznikla. O tři roky později se tak stalo i v naší republice. U zrození klubu stál i významný český spisovatel Karel Čapek. Za komunistické vlády se z něj stal tzv. spící klub, když jeho činnost byla zakázána.
Po delším čase přišla již tolik očekávaná autorka knihy, o které jsme se v brzkém čase měli dozvědět víc. Na první pohled bylo jasné, že tato elegantní hnědovlasá dáma má vytříbený vkus. Za zajímavý fakt pokládáme to, že hlavním zájmem spisovatelky je gerontologie, věda zkoumající vztahy a rozdíly mezi generacemi. Nejvíce nás uchvátilo to, jak inteligentně paní Šiklová dokázala na toto téma mluvit. Myslíme, že obecenstvo náš názor sdílelo. Přednáška byla doplňována zajímavými údaji o autorce i četbou z jejího nového díla. Čtenář si zde může přečíst 25 dopisů psané staromilskou babičkou dospívající vnučce. My jsme měli možnost seznámit se blíže se třemi z nich. Dále jsme se dozvěděli o společnosti Gender, kterou paní Jiřina založila. V závěru přednášky si každý mohl vzít sladkou odměnu v podobě čokoládové sušenky. Všichni spokojeně odešli, někteří s podpisem, jiní bez autogramu, a vydali se směrem ke Staroměstskému náměstí.
Poté, co nám paní profesorka Chocová dala volnost v podobě hodinového rozchodu, se každý vydal tam, kam chtěl. Stihli jsme jak chutný, avšak také nezdravý oběd v jednom s fastfoodů, tak procházku po náměstí okolo vánočního stromu obklopeného mnoho a mnoha stánky.
Zpáteční cesta utekla ještě rychleji a po hezkém výletě nám zůstaly jen krásné vzpomínky.

autor: admin / vloženo: pro 15, 2007