Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Obnova aplikačního vybavení počítačů ve studentských laboratořích

Stejně jako v letech minulých se počítačové stanice ve všech studentských laboratořích dočkaly aktualizace programového vybavení. Upgradeů jest dlouhý řádek, více napoví vám článek.

Upgrade aplikací má za cíl udržovat programové vybavení laboratoří na vysoké, aktuální a studentům dostupné úrovni při minimálních nákladech. Dlouhodobě preferovány jsou nástroje pod licencemi GNU/GPL a podobnými.

Jako problém se čím dál víc jeví zastarávání používaného operačního systému. Tento problém souvisí s alarmujícím stavem finanční podpory rozvoje počítačového vybavení školy ze strany zřizovatele, potažmo státu v posledních letech. Jev je to bohužel obecný, naše škola v tomto smyslu nijak nepředčí ani nezaostává za srovnatelnými školami.

Problém číslo dvě jest výše hardwareových nároků nových aplikací. Se stárnoucím hardware a zvyšujícími se nároky snižuje se opticky výkon počítačů a uživatelé tak musí pěstovat trpělivost a klidnou mysl při příležitostném čekání na náběh oken aplikací.

Touto větou začíná zábavnější část článku - tedy výčet novinek v laboratořích:

Studenti jsou konfrontováni s nástrojem iTalc, který učiteli umožňuje mj. sledování či hromadnou projekci na displeje studentských počítačů, jakož i přímý vzdálený přístup či prezentaci ploch jednotlivých stanic.

Updateováno bylo běhové prostředí Javy updatem 16 verze 6.

Novými verzemi byly aktualizovány i přehrávače Flash Player verze 10.0.32.18 od firmy Adobe a ze stejné dílny také ShockWave Player 11.5.1.601.

Vývoj kancelářského balíku OpenOffice.org se sice zpomaluje, ale po loňské převratné verzi 3 se nezastavil. Na počítačích je tato nahrazena verzí 3.1.0.

Kompilátor a vývojové prostředí FreePascal verze 2.2.4 včetně dokumentace nahradil svého staršího předchůdce.

Grafické editory nepřinášejí v nových verzí zásadní nové prvky, ale přicházejí s opravami starších chyb a některými uživatelskými vylepšeními. Tak je instalován GIMP ve verzi 2.6.7 a Inkscape ve verzi 0.47 (tato verze na sebe dala dlouho čekat, do budoucna by měl být vývojový cyklus zkrácen).

Zatímco nové verze webového prohlížeče Internet Explorer pro náš operační systém již bohužel nejsou a nebudou dostupné, webový prohlížeč Mozilla Firefox je nainstalován ve verzi 3.5.2. Inovován byl také mailový klient Mozilly - Thunderbird verze 2.0.0.22 je připraven k uživatelskému nastavení.

Nově bylo nainstalováno prostředí GeoGebra ve verzi 3.2.0, která má ambici nahradit ve výuce postarší a uživatelsky nepřívětivý qCAD. Výhodou GeoGebry je mj. možnost alternativně využít online dostupné verze v podobě javové aplikace přímo na serveru tvůrců.

autor: hamernik / vloženo: úno 26, 2010