Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Mini-seminář deskriptivní geometrie

Mezi 12. únorem a 12. březnem proběhl na naší škole mini-seminář z deskriptivní geometrie. Tento článek klade sobě za cíl seznámit čtenářskou obec webu našeho s průběhem a formou semináře, jakož i s prostředky a výstupy semináře, a to vše formou nenásilnou a srozumitelnou, jak o tom ostatně svědčí i toto souvětí.

Deskriptivní geometrie má na našem gymnáziu dlouholetou tradici. Letošní mezeru v maratónu seminářů konaných pravidelně v maturitních ročnících měl alespoň symbolicky zaplnit mini-seminář, pro jehož uspořádání mě mimo jiných důvodů vedla snaha poznat možnosti interaktivní tabule nově nainstalované do učebny fyziky.

Pro představu studentů nedotčených deskriptivou - tento předmět se zabývá zobrazováním prostoru na rovinu, tedy zjednodušeně rýsováním. Bývá zařazen v prvních ročnících vysokých škol technického zaměření - často se mlčky předpokládá, že ji umíte alespoň v základním středoškolském rozsahu.

Seminář se konal z nedostatku jiných volných termínů v pondělí od 7:00. Tato vražedná hodina dělala problémy nejenom mně, ale - soudě dle strhaných rysů v obličejích - i studentům samotným. Skláním se tímto před nimi a děkuji jim, že celkem pětkráte vyměnili ranní teplo svých voňavých pelíšků za chlad učebny 201. Z tohoto úhlu pohledu se těším z ukončení semináře, neboť se snad znovu po měsíci v pondělí nasnídám.

Náplní semináře byl kratičký kurz Mongeova promítání. Obdobná látka se v normálních hodinách probírá v přinejmenším třikrát delší době. Je proto možné, že z Mongeova promítání si studenti odnesli spíše dojmy, než pojmy. Vše, co jsem během hodin nakresil a promítal na interaktivní tabuli, je k dispozici na www.gymberoun.cz/~hamernik/dg. Videa jsou vytvořená v Blenderu, rysy v pdf jsou vyexportované ze software ActiveStudio (v mizerné kvalitě - jiná nebyla), slajdy jsou do pdf vyexportované z OpenOffice.

Těžko se mi seminář hodnotí, neb jsem jej postavil poněkud monologicky a nezískal jsem tak téměř žádnou zpětnou vazbu. Mohu akorát konstatovat, že interaktivní tabule může být vynikajícím doplňkem a často více než náhradou tabule obyčejné - křídové. Nicméně software ActiveStudio, který je k tabuli dodáván, je pro přesné rýsování v deskriptivě velmi nevhodný. Jedním dechem dodávám, že v jiných předmětech se jistě dá použít velice dobře. Ještě si dovolím připsat jeden postřeh - do hodin jsem vyrážel vyzbrojen toliko propiskou, vše ostatní bylo uloženo v počítači. Nemohu říci, že by to bylo nějak příjemné, protože mi to přinášelo setrvalý zneklidňující pocit, že něco určitě nemám, tudíž jsem to ztratil nebo zapomněl - ale kde a co? Nevím, co si o semináři myslí samotní studenti. Z jejich očí bylo lze číst pochopení a porozumění problematice, pozitivní je také docházka, která sice klesala setrvale, ale z počátečních třinacti studentů "jen" na sedm.

Na závěr bych uveřejnil fotografii virtuálního pravítka na tabuli a záludně vylákané skutečné slečny Kateřiny před tabulí. Tabuli a pisátko jsem jinak žárlivě střežil a nikomu kromě dvou studentů jsem je nepůjčil. Hrál jsem si s nimi sám.

autor: hamernik / vloženo: bře 19, 2007