Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Anička Kadlecová a „Krásy našeho kraje“

Uměleckou soutěž „Náš kraj“ pro žáky a studenty Středočeského kraje vyhlásil náš kraj na jaře 2010. Soutěžilo se v oblasti 1. Kresba, malba, počítačová grafika, 2. Fotografie 3. Literární příspěvek. Sešlo se tisíce prací od studentů a žáků ze všech koutů kraje. Aničce Kadlecové z tercie se podařilo svým literárním dílem zaujmout porotu natolik, že si v sobotu 18. září jela pro diplom a ocenění za třetí místo v literární soutěži v oblasti Krásy našeho kraje.“ Blahopřejeme!

Umění - autor příroda
Krásy našeho kraje

Vítejte v proslulé galerii umění! Expozice architektonických prvků, obrazů i soch je však trochu neobvyklá.
Jejím autorem není žádný vynikající umělec, ale příroda sama. Ta ji vymodelovala již před třiceti miliony let. Dochovaná výzdoba, milion let stará, nevznikla pod dlátem sochaře, ale dominantní roli zde hrála vody, která pracovala pomalu, pomaloučku-bez dláta a špachtle. Nyní již každý ví, že mluvím o Koněpruských jeskyních.
Sám stavitel renesančního chrámu Fillippo Brunelleschi by složil poctu jeskyním dómům. Petr Parléř by užasl nad velkolepostí podzemní vysoké Kaple a Marešovy síně. Vincent van Gogh se svými Slunečnicemi by se mohl jen inspirovat činností uhličitanu vápenatého, který vytvořil známé koněpruské růže.
Koněpruské jeskyně jsou tedy rájem všech lidí, toužících po umění, kráse, klidu, tichu a sanatoriem alergiků a astmatiků. Čistý vzduch, stálá teplota a příznivá vlhkost tvoří druhý svět. Svět, nacházející se pod skořápkou toho opravdového světa. Na povrchu probíhá těžba vápence, používaného k výrobě cementu. Pod povrchem leží třípodlažní jeskynní systém, dlouhý přibližně 2km. Je doslova posetý krasovou výzdobou. Najdete zde stalagmity, stalaktity a stalagnáty.
Průvodci vám již poněkolikáté vysvětlí rozdíl mezi stalagmitem a stalaktitem a vy si již poněkolikáté řeknete: „Teď si to už budu pamatovat!“ To je pro náš neposlušný mozek asi povel: „To můžeš klidně zapomenout. Alespoň bude legrace, až se o těch stala ...něco, bude zase mluvit.“
Jeskyně nejsou jen pracovištěm pro speleology, ale i archeology. V hliněných výplních leží pochovány tisíce kostí pravěkých savců a kostí pravěkých lidí.
Velkou atrakcí je mincovna. Je důkazem toho, že lidé touží již od nepaměti po penězích. Tedy nevím, jestli od nepaměti, ale od 15. století určitě. Z té doby se zde našly drobné husitské mince a padělatelské nástroje.
Jedinou chybou jeskyní je to, že jsou otevřeny pouze v sezóně. Proto Vám radím:“V zimě upírejte své zraky klidně ke hvězdám, ale s prvním jarním slunečným dnem hlavy skloňte k zemi a pamatujte. RÁJ NEMUSÍ BÝT JEN NA ZEMI. V MÉM KRAJI JE I POD ZEMÍ!“

autor: admin / vloženo: zář 22, 2010