Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Mezigenerační setkání

V termínu konání přijímacích zkoušek nás i letos tradičně čekaly projektové dny. Sedmý rok, který naše třída septima na gymnáziu je, jsme jeden z těchto dnů strávili jinak, než v letech předchozích. A to návštěvou klientů Domova seniorů TGM.

Naším úkolem bylo zpestřit jim den tím, že si s nimi popovídáme. Jako hlavní téma jsme vybrali cestování, a abychom se trochu představili a prolomili ledy, na úvod někteří z nás krátce odprezentovali své zážitky ze studijního pobytu v zahraničí a také ze školního zájezdu do Velké Británie. Poté už jsme se rozesadili mezi babičky a dědečky a diskuze mohly začít.

Ačkoliv zvoleným tématem bylo cestování, podle našich očekávání se konverzace nakonec ubíraly nejrůznějšími zajímavými směry. Sdíleli jsme zážitky z různých koutů naší republiky i celého světa, ale také spoustu dalších vzpomínek. Dozvěděli jsme se o životních cestách klientů domova, o tom, čím tráví svůj čas nyní, nebo třeba o jejich vnoučatech. A také nám bylo připomenuto, že si máme užívat, že máme celý život před sebou.

Myslím, že budu mluvit i za své spolužáky, když řeknu, že jsme odcházeli s pocitem, že jsme dopoledne strávili něčím, co mělo smysl. A doufám, že dobrý pocit jsme z návštěvy měli nejen my, ale také ti, kterým jsme přišli dělat společnost. Ale troufnu si říct, že alespoň některým z nich jen to obyčejné popovídání vykouzlilo úsměv na tváři.

Za sepsání tohoto článku patří díky studentce Lucce Havlíčkové ze septimy.

autor: prager / vloženo: dub 26, 2024