Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Tanec tisíce malých labutí - aneb poslední komentovaný koncert v Rudolfinu

Komentované koncerty České studenstké filharmonie bývají atraktivní událostí, jaká je mezi našimi studenty stále více oblíbená. Poslední koncert letošní řady jsme navštívili s kvartou ve čtvrtek 21.3. A stálo to za to. Totiž když se v Rudolfinu na podzim hovořilo o hudbě k divadelní hře, zapojili nás organizátoři jako recitující sbor. Když byla na programu opera, byla jako host přizvána sólistka Národního divadla Jana Sibera, které jsme z publika sborově zpívali refrén k jedné písni. No a tentokráte nás čekal program věnovaný baletní hudbě, proto vás pravděpodobně napadnou stejné dvě možnosti jako mě: Že budeme moci vidět jako hosta někoho ze světa baletu a nebo že si možná také sami trochu zabaletíme. A stalo se obojí...

Vezmeme-li vše popořádku, tak je ještě potřeba zmínit Čajkovského Romea a Julii, symfonickou báseň, která zazněla v první polovině. Díky představení důležitých motivů se nám tato skladba poslouchala o něco lépe, ale přesto byla kvůli své délce posluchačsky poměrně náročná.

Nicméně zážitkový vrchol nás čekal právě v druhé půli programu, věnované Labutímu jezeru. Účinkující nám nabídli průřez touto baletní hudbou a představili některá konkrétní slavná čísla. Značné oživení v sále však spustil teprve Tanec malých labutí, jeden z nejslavnějších kusů Labutího jezera, na který jsme pod vedením statečného dirigenta Marka Ivanoviće tančili jednoduchou a lehce humornou choreografii. Nicméně když sálem dusá téměř tisíc "malých labutí", křehkost se poněkud vytrácí a na místě je spíše chichotání, kterému jsme se ani moc nebránili.

Skutečná baletní elegance však také dostala svůj prostor, a to v momentě, kdy na balkon s varhanami přitančila primabalerína Národního divadla Nikola Márová v kostýmu Odetty (bílé labutě), který během několika taktů mimo zraky diváků vyměnila za kostým Odilie, tedy Černé labutě. Její bleskové převlečení, ale mimo jiné i tetování na zádech, pak bylo námětem některých dotazů z publika, které jsme záhy mohli pokládat.

Jak se na této akci cítili kvartáni pak dokládají následující řádky:

Moc se mi to líbilo. Myslela jsem si, že to bude nuda, ale opravdu nebyla. Přišlo mi, že uběhlo deset minut a už byla přestávka. Líbilo se mi překvapení v podobě vystoupení Nikoly Márové.  A taneček, který si pro nás připravil pan dirigent, byl vskutku povedený.  I.D.

Jakožto kulturní program to splnilo mé očekávání. Bylo to obohacují. Doplňování příběhu úryvky hudby bylo něco nového a to v tom nejlepším smyslu slova. I baletní ukázka přidala svůj šarm. Celkově to byla skvělá příležitost a bez rozmýšlení bych se na Českou studentskou filharmonii znovu šla zaposlouchat.     Z.H.

Výlet do Prahy do Rudolfina byl povedený. Česká studentská filharmonie hrála překrásně. V jejich provedení znělo Labutí jezero nádherně. Odnášíme si z toho spoustu krásných zážitků.  K.K.

Výlet byl zajímavý a na zajímavé místo. Ale pokud hudba hrála příliš dlouho, nebylo to již tolik poutavé. Naštěstí pan dirigent Marko sám o sobě pozvedl kulturní zážitek na jinou úroveň. Čajkovský je jistě talentovaný skladatel, avšak jeho skladby nejsou pro každého. Studentská filharmonie hrála skvěle.  L.Ť.

Vážná hudba mě sice příliš nebere,ale tento koncert mě zaujal. Líbily se mi moderátorské prvky, krátké baletní vystoupení a asi nejvíce mě bavila krátká baletní ukázka, u které jsme si i zatančili. Z koncertu jsem si odvezl pěkné vzpomínky a spoustu zábavy.   J. D.

Čtvrteční program se mi moc líbil! Koncert mi přišel moc zajímavý a jsem moc rád, že jsem se o Čajkovském dozvěděl víc. Atmosféra byla moc příjemná, ale přijde mi škoda, že byl koncert přerušován komentářem. Ze začátku mi to přišlo fajn, ale ke konci mi to přišlo už zdlouhavé.  M. Ch.

Koncert byl povedený. Studentska filharmonie hrála famózně. Pan Marco (dirigent) byl velmi vtipný a šikovný . Slyšeli jsme ukázky z oper Romeo a Julie a Labutí jezero. Celkové hodnotim pozitivně. :)   K. J.

 

autor: mala / vloženo: bře 26, 2024