Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Energetická bezpečnost ČR a ITER tématem přednášek Milana Řípy

(Stanislav Lidinský) Energetická bezpečnost ČR a ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) byla témata dvou přednášek (čtvrtek 12. 3.) v podání Ing. Milana Řípy CSc., z Ústavu fyziky plazmatu AV ČR, který se vrátil přednášet a besedovat se studenty naší školy po 5 letech.

Studenti maturitních tříd v tématu „Problematika Energetické bezpečnosti ČR“ získali aktuální informace o výrobě elektrické energie u nás i v okolních státech, její struktuře, o tom, že u nás obnovitelé zdroje tvoří jen 3% celkové produkce, o problémech výroby elektřiny z větrné energie, o možnostech fotovoltaické přeměny, výrobě elektřiny v jaderných elektrárnách štěpením těžkých jader i perspektivách termojaderné fúze.

Zájemce o fyziku potěšily aktuální zprávy o stavbě ITER (mezinárodní termonukleární experimentální reaktor, který se staví na jihu Francie v oblasti Cadarache, je společně financovaný EU, USA, Ruskem, Čínou, Japonském, Jižní Koreou a Indií) a perspektivách výroby elektřiny jadernou fúzí lehkých jader v nejnovějším TOKAMAKU.

Po ukončení přednášek Milan Řípa ochotně a dlouho odpovídal na otázky studentů.

Za rok se těšíme na další návštěvu u nás na gymnáziu.

autor: admin / vloženo: bře 13, 2009