Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Provoz školy zůstává během stávky zachován

Do celostátní výstražné stávky se 27. 11. 2023 zapojí třetina pedagogů školy. Škola nebude uzavřena, stravování je zajištěno beze změny, výuka bude probíhat dle běžného rozvrhu se změnami suplování. Stávkující pedagogové projevují solidaritu s ostatními stávkujícími školami a vyjadřují podporu ČMOS PŠ při organizování tohoto protestu.

Naše gymnázium není díky dřívějším racionálním rozhodnutím vedení školy postiženo chystanými škrty tolik, jako jiné školy. Důvodem pro zapojení do stávky tedy není prvoplánově nespokojenost s finančním rámcem odměňování pedagogů. Zároveň chápeme aktuální obtížnou kombinaci rozpočtové situace a demografické křivky a nezříkáme se spoluodpovědnosti plynoucí z mechanismu přerozdělování veřejných rozpočtů. Nejsme ani hlupáci, ani asociálové, ani politicky motivovaní aktivisté, protestujeme z podobných důvodů, proč jsme se někteří připojili ke stávce v listopadu 2019 při fungování předchozí vlády. Náš protest není namířen proti studentům, ani jejich rodinám, naopak cílíme na zlepšení podmínek, za jakých vzdělávání našich studentů probíhá.

Nespokojeni jsme s nesystémovým zásahem do mechanismu financování škol, zejména se snížením prostoru pro dělení tříd na skupiny či volitelné semináře, které jde přímo proti trendu zkvalitňování a individualizace výuky a navíc vyvolává tlak na propouštění učitelů. Dále jsme nespokojeni s manipulativními technikami komunikace o financování školství ve veřejném prostoru, které přiživuje zavádějící klišé o "permanentním přidávání učitelům". V současné podobě změny financování ministerstvo akcentuje zvyšování objemu mzdových prostředků pro učitele a bez odpovídajícího akcentu ponechává paralelní snižování mzdových prostředků pro podobně početnou skupinu pracovníků ve školství (vychovatelé, asistenti pedagogů, pracovníci zajišťující administrativní, úklidové, správcovské, údržbářské a stravovací služby) a další škrty (přesun platby nemocenské z ONIV, snížení FKSP, obecné navýšení sazby pojistného o 0,6 %), které půjdou na vrub mezd učitelů. Podobně manipulativní je již uzákoněná závazná výše průměrné učitelské mzdy na úrovni sto třiceti procent čehosi, co rozhodně není aktuální průměrná mzda ani předjednaná výše zohledňující vývoj mezd technickým koeficientem, ale zato to hezky vypadá.

Pokud oceníte související fakta, doporučuji k pročtení: komentář Petra Janského s analýzou vývoje mezd v dílčích odvětvích hospodářství, analýza ministra Mikuláše Beka srozumitelně vysvětlující příčiny nárůstu mzdových prostředků ve školství, vyjádření Radka Sarköziho označující fakta MŠMT za dezinformace.

Zbyněk Hamerník

autor: admin / vloženo: lis 22, 2023