Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Pozvánka na veřejnou prezentaci úspěšného týmu Barrande v AstroPi projektu

(Zbyněk Hamerník - text byl určen pro berounský Radniční list) Výjimečnou zkušenost získal v průběhu minulého školního roku tým studentů Gymnázia Joachima Barranda v Berouně. Prostřednictvím mezinárodní aktivity Mission Space Lab projektu ASTRO PI vstoupili na palubu Mezinárodní vesmírné stanice. Navrhli počítačový program, který s využitím strojového učení zpracovává v reálném čase snímky naší planety a rozlišuje na nich typy zemského povrchu. Design programu i kvalita výstupů požadovaných zadáním tématu "Life on Earth" byla natolik unikátní, že je zařadila vedle italského a portugalského týmu mezi trojici nejlepších ve společnosti téměř osmi set týmů z celého světa.

Činnost týmu začala pod vedením jejich mentora (a zároveň absolventa gymnázia) Davida Vávry v září 2022. Obnášela nejprve oslovení studentů a sestavení týmu pojmenovaného podle patrona gymnázia "Barrande", dále návrh experimentu využívajícího mikropočítač Rapsberry Pi umístěný na ISS, účast na říjnovém přípravném hackathonu, postup všemi čtyřmi výběrovými fázemi od návrhu přes tvorbu, sbírání dat v květnu při běhu aplikace na ISS, až po jejich závěrečné vyhodnocení a zpracování závěrečné zprávy. To, že jsou v projektu spolupořádaném Evropskou vesmírnou agenturou vybráni mezi absolutní vítěze, se dozvěděli o letních prázdninách. Závěrečnou třešničkou na dortu je možnost vymyslet a položit dotaz astronautovi prostřednictvím videopřenosu.

Odměnit potleskem je můžete na veřejné prezentaci projektu ve středu 4. října od 18:00 v sále gymnázia v Talichově ulici. Členové týmu Adam Denko, Matyáš Leon Dušek, Jonáš Koller, Filip Rosický, Cyril Šebek a Adam Vášek představí nástroje, dovednosti a zkušenosti, které ve spolupráci s Davidem Vávrou v rámci projektu získali.

autor: hamernik / vloženo: říj 2, 2023