Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Zeptejte se astronauta ESA!

Tým studentů s názvem Barrande uspěl v mezinárodní soutěži Mission Space Lab - Astro Pi pořádané Evropskou kosmickou agenturou. Umístil se mezi deseti vítěznými skupinami z celého světa, přičemž celkový počet soutěžících týmů přesahoval 770. Jejich úkolem bylo navrhnout a vytvořit nějakým způsobem zajímavý počítačový program, který poběží celkem tři hodiny, tedy zhruba dva oběhy kolem Země, na mikropočítači Raspberry Pi umístěném přímo na Mezinárodní vesmírné stanici. K dispozici měli několik senzorů včetně kamery.

Experiment našich studentů spočíval v tom, že se pomocí umělé inteligence snažili v reálném čase určovat topografii na zemském povrchu. Všechny výsledky a nové poznatky poté sepsali v závěrečné zprávě (na https://esamultimedia.esa.int/docs/edu/barrande.pdf), kterou ESA vyhodnocovala. Vítězové obdrželi mimo jiné i jedinečnou příležitost rozhovoru s astronautem Luca Parmitano. Ten v kosmu pobyl více než jeden rok, z čehož asi 33 hodin strávil ve volném prostoru při výstupech.


Tým Barrande se rozhodl o tuto šanci podělit s ostatními studenty Gymnázia Joachima Barranda a nechat je navrhnout jednu otázku. Zeptat se člověka, který žije dětské sny téměř každého, se tedy můžete i Vy! Dotazy je možné zaslat do 30. srpna pomocí vyplnění krátkého formuláře na https://forms.gle/3Dhut267AE6g8oa37 . Tým následně vybere tu nejzajímavější otázku a položí ji. Celý rozhovor bude vysílán 26. září v 17:00 na platformě YouTube, kde bude přístupný i záznam.

Těšíme se na Vaše dotazy!

(O první fázi projektu čtěte v dřívějším článku Účast týmu Barrande na vesmírném projektu AstroPi.)

autor: admin / vloženo: srp 16, 2023