Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Haxagon Skirmish 2023

(Zbyněk Hamerník) V pátek 16. června se školní tým poprvé účastnil kybernetické CFT soutěže pořádané na platformě Haxagon při SSPŠ. O průběhu, souvislostech i výhledu do budoucna čtěte níže v článku.

Soutěž se konala v NextZone - inspirativním prostoru na Smíchovské střední průmyslové škole a gymnáziu - a organizoval ji tým produkující platformu Haxagon. Reprezentovala nás trojice studentů Tomáš ze septimy, Lukáš ze sexty a Cyril z kvinty. Mezi středočeskými týmy ze specializovanách středních průmyslovek a brandýského gymnázia byli jediní, kdo prostředí Haxagonu viděli poprvé. Přesto se velmi rychle rozkoukali, agilně se vrhli do louskání úloh a v závěru akcelerovali na sedmé místo celkového pořadí.

V soutěži typu CFT (Capture the Flag) týmy řeší sadu různorodých úloh, jejichž cílem je získat "vlajku", typicky textový řetězec. Využívají při tom počítačové nástroje, postupy a zdroje, ale jak říkají soutěžící, nejdůležitější jsou skilly) Řešení úloh může někdy připomínat logické hlavolamy nebo detektivní pátrání. Podle obtížnosti úlohy si po zisku vlajky tým připočítá příslušné množství bodů. Tým má k dispozici stůl, internetové připojení, možnost nabíjet své nebo místní počítače a v neposlední řadě bohatě zásobený raut.

Zpáteční cestou vlakem jsem se od kluků dozvěděl některé detaily: Cyrila bavilo řešení úlohy s kasinem, kdy opakovaně sázel záporné částky a těšil se z každé prohry. Tomáš je pyšný na řešení úlohy s čínskými znaky, Lukáš mi vysvětlil, že některé úlohy měly dílčí části, za které se připisovaly body už v průběhu řešení.

Před naším týmem smekám, šanci zúčastnit se jsme dostali tři týdny před soutěží jako náhradníci za jinou školu a na studentech bylo vidět, že jsou za možnost soutěžení rádi. Pozvání přišlo od manažera Haxagonu Petra Sýkory, který soutěž skvěle organizoval. Spolupráci jsme navázali na konci letošního března z iniciativy krajského radního pro oblast vzdělávání a sportu Mgr. Milana Váchy, který nás zkontaktoval a přislíbil na nastávající školní rok poskytnutí prostředků pro možnost využít výukovou platformu Haxagon i pro naše studenty.

Své bývalé spolužáky přišel podpořit i současný student SSPŠ František, který pro publikaci laskavě poskytnul své fotografie z akce.

Organizátorům děkuji za pozvání i za inspiraci prostředím Haxagon a našim studentům děkuji za skvělou reprezentaci školy. Příště prý půjdou zase)

autor: hamernik / vloženo: čen 26, 2023