Gymnázium J.oachima Barranda, Beroun, Talichova 824
Talichova ulice 824, 266 01 Beroun / tel.: 311 623 435, 311 621 232, 799 542 877 / reditelna@gymberoun.cz / IČ: 47558407

Baskicko

Kaixo!! Eskerrik asko! Agur!

Zní Vám to jako zaříkávadlo z Harryho Pottera? Chyba! Je to euskera neboli baskičtina, jazyk, o jehož původu se dodnes spekuluje.

Jediné jisté je, že se v ničem nepodobá jazykům, kterými se mluví na území Evropy. Někteří naši studenti už to nejen vědí, ale právě tahle slova už dokáží použít ve správných situacích a vykouzlit dojatý úsměv na tvářích místních obyvatel. Strávili jsme totiž společně necelý týden na severu Španělska, v Baskicku. Tento krásný kout Evropy měli studenti možnost prozkoumat všemi smysly – vůně moře, výhledy na nespoutané pobřeží, atmosféra historicky významných měst doplněná o světoznámou gastronomii.

 

Na svých cestách jsme se koupali v moři, které není ledajaké, je to trochu Biskajský záliv, trochu Kantaberské moře a podle mapy by mohl člověk tipovat na Atlantický oceán. Tak si vyberte! Moře je zde doplněné nádherným členitým pobřežím, kde najdete jak elegantní letoviska, tak půvabné rybářské vesničky. Při průjezdu hornatým vnitrozemím nejeden člen naší výpravy ocenil vynikající Kinedryl, bez kterého by se zákruty horských cest nemusely zdát tak krásné.

Nabitý program v této autonomní oblasti nabídl možnost každému najít si to své. Někteří obdivovali lázeňský život v San Sebastiánu či na plážích Bakia, jiní by zase dali přednost Pamploně, v oblasti Navarra, kde by si počkali na slavnosti San Fermines. Při těchto slavnostech místním nestačí honit býky pouze v aréně. Vypustí je rovnou do ulic města. Běh se nazývá Encierro a odehrává se v koridoru, který chrání přihlížející. Tímto koridorem jsme se prošli a viděli, že ohrada pro běh už se čile připravuje. Škoda, že jsme nemohli pobýt déle.

Další den jsme všichni užasli nad rozměrností a nádherou katedrály v Burgosu v oblasti Castilla – León. Bohužel méně rozměrné a rozhodně méně nádherné byli místní veřejné záchodky. Zde bychom měli pro turistický ruch v této oblasti zásadní doporučení: nejen kulturou živ je člověk….

Baskicko je proslulé svou kuchyní, především neobyčejnou variabilitou „pintxos“, které byly v restauracích vystaveny jako malá umělecká díla. Člověk váhá, jestli tu krásu má opravdu jednoduše sníst. Ale když to zkusíte, zjistíte, že je to umění nejen vizuální, ale i chuťové. Baskové jsou prostě umělci.

To jsme si potvrdili i v ulicích Bilbaa. Ultramoderní budova Guggenheimova muzea v Bilbau, která vykvetla z bloků vápence, titanu a skla, nám totiž vyrazila dech. Zvenku i zevnitř. Trochu rozpačitější byli studenti z některých děl výtvarného umění. Bilbao je dnes většinou velmi moderní město, má ale také svá původní malebná zákoutí. Trochu jsme záviděli místním obyvatelům, že si po práci mohou sednout na metro a dojet se vykoupat v moři. Tak jsme to taky ozkoušeli. Docela prima doplněk každodenního života, nemyslíte?

 

Nejen nové zážitky a informace, ale také ověření si vlastních komunikačních schopností s usměvavými lidmi bylo nám všem odměnou. Na otázku, zda tato skutečnost byla pro studenty motivující k dalšímu studiu jazyka, všichni odpověděli pozitivně. Pro nás pedagogy je to důležitá informace pro další práci.

 

Některé odpovědi studentů na dotaz: Co pro vás bylo zajímavé, nové nebo inspirativní?

 

Zajímavé bylo dorozumívání se s obyvateli a i presto, ze neuměli anglicky, tak jsme se vždycky nějak dohodli

krásná místa - vyhlídka, katedrála, města.. moc milí Španělé:)

Velmi zajímavý byl výběr měst, všechna byla krásná a o každém z nich jsme se dozvěděli různé zajímavosti.

Líbil se mi pečlivě připravený zájezd, kdy po celou dobu byl nabitý program a využil se veškerý čas. Nic mi nechybělo, vždy jsem byl najedený a odpočatý.

 

Španělsko :D Zase jiná část Španělska, jiná kultura, architektura, zjištění že baskičtina je divná, že Španělé často neumí anglicky a já neumím španělsky XD

 

Líbilo se mi, že jsme poznali jaké je opravdu Španělsko, ze jsme někdy opravdu museli začít mluvit španělsky Protože to jinak nešlo. Celkové i to, že jsem mohl poznat stát, jehož úřední jazyk se učím od září. A doufám, že ve Španělsku nejsem naposledy. Dekuju

 

Poznali jsem Španělsko opravdu takové, jaké je, užili jsme si to.

 

I přes počáteční nesnáze náš poznávací zájezd nakonec splnil svůj účel. Držíme palce našim studentům, aby v budoucnu našli svou vlastní cestu do této nádherné země, která má tolik tváří!

Buen camino!

Tres Martinas

autor: popelarova / vloženo: čen 14, 2023